De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Doe Deurne Dicht

Zo’n 130 burgers gooien papieren privéjets naar Antwerps stadhuis

Zo’n 130 burgers kwam op donderdag 25 mei om 19:00 samen op de Antwerpse Grote Markt om papieren privéjets naar het stadhuis te gooien, op een receptie georganiseerd door burgerplatform Doe Deurne Dicht. Zo verstoorden ze de politieke receptie voor de 100ste verjaardag van de luchthaven van Deurne, waar politici en bedrijfsleiders op de toekomst van de luchthaven klonken. Doe Deurne Dicht hoopt zo de laatste vliegtuigjes boven Antwerpen te laten uitvliegen.

vrijdag 26 mei 2023 09:15
Spread the love

De politie was vooral in burger aanwezig maar heeft de vreedzame bijeenkomst gedoogd. De burgerlijk ongehoorzame receptie werd niet aangevraagd vermits de Antwerpse politie dat niet toelaat op de Grote Markt.

“Volgens het Europees verdrag van de rechten van de mens is het nochtans ons recht om vreedzaam samen te komen op de plaats die daarvoor relevant is -voor ons is dat hier, op de politieke receptie voor de luchthaven,” aldus Ellys Van der Taelen van Doe Deurne Dicht.

“We betalen een enorme prijs voor de luchthaven van Antwerpen zoals luchtvervuiling, CO2 uitstoot en miljoenen aan belastinggeld. Hoewel men al jaren spreekt over de sluiting van de luchthaven, komen politici en bedrijfsleiders toch gezellig klinken op de toekomst van dit sociaal onrechtvaardig bedrijf terwijl we vandaag met de nieuwe vergunningsaanvraag de ideale kans hebben om Deurne te sluiten. Dan nodigen we onszelf maar uit op dat feest.”

Met uitnodigende instructies voor het vouwen van een eigen papieren privéjet, telden de actievoerders af tot 19:00 om samen hun papieren privéjets de lucht in te gooien. Een knipoog naar de vele privéjets die
opstijgen in Deurne met hun enorme klimaatimpact. Zo’n privéjet stoot met een vlucht naar Nice even veel CO2 uit als een gemiddelde Belg op een jaar.

Meer dan 200 miljoen euro belastinggeld gaat dus naar een verlieslatend en vervuilend bedrijf dat voornamelijk de allerrijksten bedient. De eis van de actievoerders is dan ook simpel: sluit de luchthaven en maak er een grote groene ruimte van, net zoals bijvoorbeeld werd gedaan met het hippe Tempelhof in Berlijn.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!