De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat is het fijn burger in een land zonder tiran te zijn

dinsdag 29 november 2022 22:50
Spread the love

Beste vrienden,

Gisteren had ik nog inspiratie; ik heb een bondige geloofsbelijdenis voor de Democratie geschreven. Tegen regimes met een tiran. Die ik graag met u deel.
Het lijkt mij belangrijk dat wij de essentie blijven zien; het bos door de bomen. De kleine bekommernissen van elke dag, waar ook aandacht moet naar gaan in een krant op een tv-kanaal, zij leiden daarvan af.
Soms laten nieuwsfeiten en journaals ons echter toe door te stoten naar een dieper niveau. Ik vond o.a. inspiratie in VRT-tv-journaals over China en Covid, en in de berichtgeving van mijn krant over Xi en over de martelingen die in Cherson plaatsgrepen, dat niet te negeren stukje van Corry Hanké van maandag 28 november in De Standaard.
Ook de achtergrondkennis van de praktijken van SS en Gestapo, zoals we ze onlangs nog konden lezen in de biografie van het Leuvense verzetsmeisje Hortense Daman door gewezen SOE-officier Mark Bles, waren nuttig bij het uitschrijven.

 

“Wij leven in een beste wereld, vrij van de duimschroeven eigen aan de stijl van elke tiran. Laten wij deze evidentie altijd bewust in het achterhoofd houden.”

Bedenk bijvoorbeeld de manier waarop President Poetin en President Xi Jinping het lot, het comfort, de persoonlijke vrijheid en zelfs soms het leven van hun onderdanen ondergeschikt maken en aantasten, ter wille van nationale glorie en  persoonlijke eer!

Is een groter verschil denkbaar dan de vergelijking met onze Eerste Ministers?

Onlangs noemde een vooraanstaande Russische schrijver op de vlucht naar Nederland, Osipov, de Russische tiran in kwestie terecht “kleinzerig”.

De schijnbaar sterke man in het Kremlin offert leven, lijf en wintercomfort van miljoenen Oekraïense burgers op aan zijn op roem voor Rusland aansturende invasie oorlog; en bovendien vele tienduizenden jonge levens van Russische soldaten. De Russische economie boert achteruit door de vele tienduizenden professionals die plots moeten legerdienst doen en de zeer velen die daarom uitwijken, om niet het risico te lopen gedood te worden in een absoluut onnodige, ijdele oorlog. Wanneer personen of groepen de man afvallen, komen er beenharde, bloedrode represailles, in de stijl van het Duitse regime tijdens de grote wereldoorlog. Kleinzerig, inderdaad.

Op 28 november geeft De Standaard in de Meest Recent Nieuws app een indringend getuigenis over de folteringen die er plaats vonden door de Russische bezetters in Cherson, voor zij uit deze regionale hoofdstad werden verdreven. Slachtoffer waren onder meer partizanen. Deze praktijken, deze martelingen gelijken al te veel op wat de Gestapo en de SS hebben gedaan tijdens de bezetting van ons land destijds. Gruwelijk. – Rapportering door ervaren journaliste Corry Hancké vanuit Cherson: “Zoveel horror had ik niet verwacht”

In China is burger zijn ook om die soort reden soms bijna onhoudbaar. Mensen komen recent ondanks het repressieve regime, dat onder andere berucht is om het inschakelen van camera’s met gezichtsherkenning, op straat om te protesteren. Zij worden eindeloos aan PCR testen onderworpen, hele wijken en zelfs steden worden in strenge lock down geplaatst. Om op deze primitieve manier pogend het Covid virus te keren. Omdat China niet over even doeltreffende vaccinaties beschikt als wij in het westen. En omdat een man die zich als heerser ziet en als redder van het lot en de trots van het land, niet “de knieval” wil doen deze medicijnen in het westen aan te kopen.

Wat is het in vergelijking goed in een democratie in Europa te leven.

Ook al dragen wij zoals de andere naties nog te veel bij aan de verstikking en verhitting van de planeet, aan het decimeren van soorten, & ook al is de armoede – zoals nergens ter wereld – nog niet opgelost.

Ik ervaar veel veiligheid en comfort in België. Ik kan vrij ademen, op een manier die ik in Beijing of Moskou niet zou kunnen, omdat een man met buitenmaats ego er teveel lucht opeist. Ik kan deze analyse uitdrukken en delen, in gegarandeerde vrijheid.

Laten we tijdig onze gebelgdheid over kleine dingen opzij zetten en menselijk- redelijk mild zijn voor ons regime, voor onze overheid, voor deze kleine fijne natie.

————————————

“Why is the grass
greener
at the other side
of the fence?
Because
there is
more shit.”

 

Illustraties: Flickr

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!