De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VRT hanteert ook bij nieuwsredacties Radio 2 hakbijl

VRT hanteert ook bij nieuwsredacties Radio 2 hakbijl

vrijdag 2 december 2022 12:31
Spread the love

 

Willen jullie ook aandacht hebben voor de wijze waarop de VRT haar regionaal nieuws afbouwt, hetgeen de achteruitgang van de lokale pers nog versterkt waarvan de Vlaamse Regulator voor de Media deze week melding maakte in haar rapport over mediaconcentratie. Dat is niet alleen het geval door de schrapping van de regionale ochtendblokken die de VRT eerder bekendmaakte maar ook de herstructurering bij de regionale correspondenten.

De VRT verklaarde een tijd terug al deze functies vacant en organiseert voor heel Vlaanderen nieuwe examens. Het gevolg is dat er tot dusver reeds meer dan twintig correspondenten hun job verloren. Veelal werden zij vervangen door lokale journalisten die al voor Het Nieuwsblad werken.

In Leuven lever ik al sinds het begin van de jaren ’90 klank voor Radio 2, de laatste jaren deed ik dat exclusief voor hen. Ik word – volgens Roeland Gelade, coördinator Regionaal Nieuws onder meer omwille van kritische fb-posts – vanaf 1 januari 2023 vervangen door een collega van Het Nieuwsblad. In een stad als Leuven, waar de persconferenties gemiddeld gevolgd worden door een drietal journalisten, betekent dit een journalistieke verarming. Dat zal elders ongetwijfeld ook het geval zijn.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!