De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VRT en de banalisering van het Oekraïens fascisme

VRT en de banalisering van het Oekraïens fascisme

donderdag 17 november 2022 21:37
Spread the love

VRT-Nieuws publiceerde op 11 november een artikel ‘Russen volledig weggetrokken uit belangrijke stad Cherson, Oekraïense president Zelenski: “Een historische dag”‘.
Halverwege dat artikel staat een videootje: “BEKIJK – Oekraïense militairen worden onthaald als bevrijders:”.
Naar de bron van het videootje hoeven we niet te zoeken. Die is onmiskenbaar het Azov-bataljon. Een fascistische militie. De video is gewatermerkt met “AZOV sso”.

Screenshot: Video van Azov SSO

Video gemaakt door Azov Bataljon

Nu hoeven we volgens VRT daar niet erg van wakker te liggen. Volgens een VRT-artikel van 9 maart laatstleden is er met Azov niks mis. Eigenlijk betreft het hier voornamelijk russische desinformatie, lezen we daar. In essentie is Azov slechts een groepje voetbalhooligans die af en toe eens wat brutaal zijn en stoute dingen doen. Smeerlappen eigenlijk, maar omdat ze aan ‘onze’ kant staan, zijn het goede smeerlappen. De man die dit hele verhaaltje op VRT mag opdissen, Kenneth Lasoen, wordt later door VRT en elders ook nog opgevoerd als de specialist die ons moet doen geloven dat Rusland zijn eigen miljarden kostende gaspijplijnen opblaast.
Daarover doen ook andere meningen de ronde.

Bij VRT heeft men bij de selectie van deze Azov-video duidelijk niet goed opgelet. Het aseptische beeld dat ons normaliter over Oekraïne en zijn endemisch fascisme geserveerd wordt, wordt even uit het oog verloren. Of was er geen ander beeldmateriaal voorhanden om de zogenaamd “warme” ontvangst van het Oekraïense leger te illustreren?
Op seconde 13 en 14 roept een kind “Slava Oekraïni” (“glorie aan Oekraïne”). Iemand buiten het beeld  vult aan: “Heroyam slava” (“glorie aan de helden”). Deze laatste kreet heeft een behoorlijke fascistische connotatie in modern Oekraïne.
Het wordt helemaal te gortig vanaf seconde 17: centraal op het beeld zien we een man staan met Oekraïense vlag, gestrekte rechterarm en hand. De hitlergroet met andere woorden. Hij blijft zo 13 seconden lang staan, mogelijk nog langer. Ondertussen wordt er luid geroepen “Heroyam slava”.

Screenshot: man met gestrekte rechterarm 1

Man brengt Hitlergroet 1.

Rond seconde 30 draait de camera weg naar links. Net voor en in die draaibeweging zien we nog drie toeschouwers die problemen hebben met de rechterarm.

Seconde 24 tot 30: de man die het meest vooraan staat bij het monument (linksonderaan in beeld; hij draagt een zwarte jas met grijsblauwe rug) staat ongewoon lang met de rechterarm in de lucht te zwaaien.

Screenhot: man met gestrekte rechterarm 2

Man brengt Hitlergroet 2

Seconde 28: de andere man linksonderaan met zwarte jas met rode biezen, een rugzak en een fiets in de hand kan het zich niet laten om kortstondig de rechterarm omhoog te gooien.

Screenshot: man met gestrekte rechterarm 3

Man brengt Hitlergroet 3

Seconde 31: in de draaibeweging van de camera zien we in een flits nog een derde toeschouwer vooraan met gestrekte rechterarm.

Screenshot: man met gestrekte rechterarm 4

Man brengt Hitlergroet 4

Verder nog deze opmerking bij deze video: VRT wil ons doen geloven dat de soldaten met grote vreugde door ‘het volk’ onthaald worden als bevrijders. Cherson is een stad met een geschatte bevolking van 280.000 inwoners. In de videootjes die VRT aanbiedt zien we telkens groepen van enkele tientallen, hooguit enkele honderden mensen. Waar zijn die andere honderdduizenden naartoe? “Gedeporteerd door de russen”, zal VRT desgevraagd waarschijnlijk antwoorden. Gevlucht voor de oprukkende fascisten zullen anderen ongetwijfeld zeggen.

In een “videotip” van 15 november  (“Wat inwoners van Cherson meemaakten tijdens 8 maanden bezetting Ik werd twee keer bijna geëxecuteerd“) van VRT-nieuws zien we hetzelfde plein met hetzelfde monument nog eens weerkeren.

screenshot: monumet met fascistische vlag gedrapeerd

Hetzelfde monument, gedrapeerd met fascistische vlag.

In deze video is te zien dat het monument gedrapeerd is met de rood/zwarte vlag van UPA/OUN (resp. het Oekraïense verzet en de Organisatie van Oekraïense Nationalisten). Deze laatste organisatie was de fascistische militie van Stepan Bandera, die met de SS meeheulde en tienduizenden doden op haar geweten heeft. De vlag wordt heden gedragen door nog andere fascistische milities zoals o.a. “Pravi Sektor”.

VRT-nieuws is een gezagsvriendelijke organisatie die door zijn verdoken steun aan het Oekraïense fascisme een vreedzame oplossing van dit conflict in de weg staat en aldus ook de modale belg/vlaming onrechtstreeks naar het leven staat.

Voor wie nog niet overtuigd mocht zijn: hier een spraakmakende clip van het duitse NTV, waar tijdens een straatinterview in Oekraïne een pantservoertuig van het Oekraïense leger, getooid met een swastika, voorbijgereden komt. Video te zien hier, hier en hier met enige extra omkadering.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!