De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verklaren het ANC en het AWB elkaar de oorlog? Komt de democratie in Zuid-Afrika in gevaar?
Zuid-Afrika -

Verklaren het ANC en het AWB elkaar de oorlog? Komt de democratie in Zuid-Afrika in gevaar?

maandag 5 april 2010 11:46
Spread the love

Ons gaan baie probleme kry in dit land as daar nie reg gepraat word!
Verklaren het ANC en het AWB elkaar de oorlog? Komt de democratie in Zuid-Afrika in gevaar?

De leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) Eugene Terreblanche werd zaterdag 3 april aangevallen en vermoord op zijn boerderij, een 10 kilometer buiten Ventersdorp. Ventersdorp is gelegen in de Vaal River Valley, ongeveer 110 kilometer van Pretoria.

Terreblanche, die 69 was, werd aangevallen door een man en een minderjarige jongen die voor hem werkten, nadat ze naar verluidt een discussie hadden over de niet betaalde lonen. Zijn lichaam werd gevonden op het bed met gezichts- en hoofdwonden. Op zijn lichaam lag een panga(soort bijl) en langs het bed lag een knobberie.

“Een 21-jarige man en 15-jarige jongen werden gearresteerd en in rekening gebracht voor moord. De twee vertelden de politie dat de discussie volgde omdat ze niet werden betaald voor het werk dat ze doen op de boerderij.

In de jaren 1980 en 1990, de Awb was toen het AWB, een beruchte en soms gevreesde rechtse groepering. Terre’Blanche zat zes jaar in de gevangenis voor mishandeling van een zwarte benzinepomp bediende wegenspoging tot moord op een bewaker in 1997.

Nog niet lang geleden werd een klacht ingediend tegen AWB leider Terre’Blanche bij de Zuid-Afrikaanse Commissie voor Mensenrechten (SAHRC) omdat hij met het woord apie verwees naar het standbeeld van Tshawane in Pretoria.

De Democratische Alliantie(DA)  sprak haar verontwaardiging en bezorgdheid uit over moord Terre’Blanche’s omdat dit gebeurde in een provincie waar toenemende raciale spanningen zijn. Deze spanning wordenaangewakkerd  door onverantwoordelijke racistische uitspraken van Julius Malema en Solly Pheto, aldus de Juanita Terblanche, parlemetslid bij de DA.

Ze voegde er aan toe dat haar partij de politieke overtuiging van Terreblance niet deelt maar dat een aanval van deze aard beschouwd kan worden als een aanval op de Zuid-Afrikaanse democratie.

Flip Buys, voorzitter van het AfriForum,  heeft tijdens een conferentie van het Afriforum en Solidariteit in Pretoria gezegd dat deze twee organisaties actie zullen nemen na het weekend.

“Wij gaan Genocide Watch vragen om moorden, geweld en misdaad in Zuid-Afrika te controleren om te voorkomen dat deze misdaden toenemen.”

Genocide Watch is de internationale organisatie die de Verenigde Naties waarschuwt over situaties waar volkerenmoorden kunnen ontstaan.

De leider van de ANC-jeugd, Julius Malema, heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan President Robert Mugabe “Schiet de Boeren” gezongen ondanks een hofbevel van het hooggerechtshof in Pretoria die een verbod oplegde. Hij zou dit lied gezongen hebben om de banden, «om historische redenen » met het ZANU-PF te versterken. Malema zei dat hij zelfs bereid is om de gevangenis in te gaan voor het zingen van het nummer.

Julius Malema is verantwoordelijk voor de dood van Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) leider Eugene Terre’Blanche, aldus de partij. AWB secretaris-generaal Andre Visagie vertelde Sapa in een telefonisch interview dat “er zal wraak komen ‘voor de moord op Terre’Blanche’s.

ANC woordvoerder Jackson Mthembu zei dat Malema niet aansprakelijk kan gesteld worden voor de moord. “Julius heeft niet gehandeld op een wijze die polarisatie bevordert. Het lied is niet een Julius lied, het is een ANC-nummer en als mensen geïrriteerd zijn door Julius om welke reden dan ook, vragen wij hen kalm te blijven, ‘zei hij in een telefonisch interview met e.tv ‘s nieuwszender.

Volgens een artikel op de website van nuus24 zou een boer uit Delmas had via een SMS 2miljoen rand beloofd aan degene die Julius Malema wilt vermoorden. In de vele commentaren op dit artikel wordt dit tegengesproken met heel wat haat opwekkende en provocerende woorden. Is de media onderverdeeld? De berichtgevingen zijn zeer nuancerend in de verschillende kranten.

Onlangs had ik nog een gesprek met niet blanke mensen die het eigenlijk beu zijn dat er altijd onderscheid gemaakt wordt bij de mensen door hen in kleuren onder te verdelen. Ik denk dat er veel meer inspanningen moeten geleverd worden voor dialoog zonder een kleur te vermelden. Toen ik hier net in Zuid-Afrika was, werd ik ook boere genoemd en voelde wel een vleugje haat. Ik ging daarvoor echter niet in een brutale tegenaanval en gebruikte dialoog waarbij ik het gevoel van haat omzette naar liefde. Dit deed ik door duidelijk te maken dat ik een individu ben. Ik kijkt niet naar kleuren maar naar de mens als mens. Als iemand mij een boer noemt dan antwoord ik nu gewoon heel grappig dat ik geen schapen, koeien en varkens kweek. Bij nieuwe ontmoetingen voel ik dit fenomeen altijd terug komen maar herhaaldelijk blijf ik in dialoog gaan en krijg hierbij steun door mijn vrienden (ik moet toch weer geen kleur gebruiken he) waarmee ik op stap ben. Veel hoor ik dan zeggen “hij is zoals ons, een mens van vlees en bloed”

Ik hoop dat de toekomst er mag op verbeteren en alle mensen op alle niveaus hun verstand gebruiken want ik voel wel een verschil toen ik 3 jaar geleden in Zuid-Afrika aankwam. Het mes snijdt langs alle kanten en voor mij is het woord “respect” heel belangrijk geworden in de interactie met elkaar. Ik ben niet beter of slechter dan een ander omdat ik anders ben geboren. Bloed is rood en dit bloed hebben we allemaal in onze aderen lopen.Gestuuwd door een hart dat bonst op het ritme dat ons allemaal kan verbinden in een broederschap.

take down
the paywall
steun ons nu!