De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vaste Waarden. Zoals Thee-Citroen of het Buffet bij een Treinstation.

woensdag 27 maart 2024 12:34
Spread the love
Heel veel zaken, waarden en toestanden veranderen supersnel. Een mens heeft intussen altijd behoefte aan “vaste waarden”. Voor veel oudere Leuvenaars was de Kantine van het Station zo een vaste waarde. Een plek met een aangename sfeer, een zweem van het avontuur dat altijd hoort bij Reizen, niet te vergelijken. In deze groep zullen sommigen zich goed herinneren hoe de ober bij je tafeltje kwam, en als je “een koffie” wilde hebben, dan riep hij met vaste stem door de grote ruimte naar zijn medewerker m/v aan het buffet: “EEN TAS”.
šŸ˜€
Koffie wordt er nabij de treinsporen nog altijd geschonken in onze fantastische stad. Maar MadMum betekent een heel andere sfeer.
Misschien bestaat de kunst erin soepel mee te gaan met je tijd, en het mooie te zien en te waarderen in het nieuwe. Zo zijn dit soort koffiehuis-ketens een werkplek waar heel wat nieuwe Belgen met hun gezicht met een kleurtje, aan de bak komen. Dat is niet niks, in een regio die helemaal niet goed scoort vergeleken met andere landen, wat dit soort plaats maken op de werkvloer betreft.
In elk geval doet het wat raar, dat ik tegenwoordig niet meer gewoon, zoals in de tijd van het Stationsbuffet, “thee met melk alstublieft” kan bestellen. Dan krijg ik van de jonge mensen de vraag, “Welke thee, mijnheer?”.
In de jaren tachtig was dat voor iedereen duidelijk.
Ook Thee-Citroen was een vaste waarde op de menukaarten. Ik geloof niet dat je dit recept vandaag de dag nog kunt krijgen. Dat is nochtans lekker, verfrissend en gezond! Zeker vanuit het perspectief dat elke mens een aantal gerechten heeft die hij kent vanuit de kinderjaren en die hem/haar dierbaar zullen blijven tot op de laatste dag.
Sommige denkers zoals laatst de wetenschapsfilosoof M. Boudry – gaan honderd procent voor het omarmen van nieuwe toestanden. Hij pleit in een recent stuk schaamteloos voor een wereld die “almaar meer energie gebruikt”. Dat lijkt mij onzinnig; onder andere omdat te veel gewoon te veel is. Zowel teveel eten dat momenteel gezondheidsproblemen veroorzaakt als teveel kunstmatige (!) energie inschakelen is niet goed en niet gezond. Wie dapper met eigen benen de fiets voortduwt die geeft zichzelf troeven om lang gezond te leven. De reeks voorbeelden is oneindig: SOBERHEID is en blijft een waarde van het hoogste belang. Zo krijg je vandaag in de catacomben van veel steden een ware rattenplaag; die is er mede gekomen omdat veel gezinnen met tweeverdieners zoveel eten weggooien. In vorige generaties werd dat door de mensen zelf gezien als “doodzonde”. Dat besef en dat ontzag voor voedsel mag misschien toch weer aan boord gehesen worden van onze verzameling centrale waarden. Soberheid in vele vormen dus als gezond en nederig richtsnoer. Dat is al duizenden jaren zo in de meeste culturen en dat zal zo waarschijnlijk blijven. Wat niet wegneemt dat af en toe een extraatje fijn deugd kan doen. Zoals een Thee-Citroen zetten voor jezelf wanneer je ontdekt dat het vruchtje aan gebruiken toe is.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiƫle opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!