De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Uitspraak ICJ, een doekje na het bloeden.
Dominic Van Oosterwyck

Uitspraak ICJ, een doekje na het bloeden.

dinsdag 30 januari 2024 17:51
Spread the love

De Palestijnse bevolking zat  maar op één uitspraak te wachten, namelijk een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt het vuren. Maar deze is er jammer genoeg niet gekomen.

Het niet opleggen van een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt het vuren komt er op neer dat het ICJ de oorlog en de genocide defacto goedkeurt. Het ICJ legt wel een aantal andere maatregelen op maar heeft geen instrumenten om deze af te dwingen. Wat is dus de waarde van deze beslissing?  Niks, nihil, nada. Deze zijn dus wel degelijk een doekje na het bloeden.

Mijn dagelijkse contacten met Palestijnse vrienden leren mij dat zij al heel lang geen vertrouwen meer hebben in de internationale instanties en zij hebben wederom gelijk gekregen. Al 75 jaar zijn geen veroordelingen, laat staan maatregelen, gekomen tegen het apartheidsregime en de moorden van Palestijnen door Israël.

Bovendien heeft de Israëlische eerste minister en zijn regering eerder aangekondigd dat ze geen rekening zouden houden met de maatregelen van het ICJ. Als dit op voorhand geweten was kon het ICJ alleen maar een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt het vuren opleggen. En dit heeft het netjes niet gedaan. Een kaakslag voor het internationale recht, voor alle Palestijnse burgers, alle internationale en nationale vredesorganisaties en alle burgers die reeds op straat kwamen voor een staakt het vuren.

Als ik de media er op nasla lees ik bijna alleen maar euforische berichten. Het lijkt wel of de uitspraak van het ICJ een uniek gegeven is. Niets is echter minder waar. Er is geen enkele reden om euforisch te zijn. Er zullen nog duizenden onschuldige Palestijnen slachtoffers vallen waarvan de helft kinderen. En elke slachtoffer is er een teveel.

Dominic Van Oosterwyck

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!