De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tweede heropening en ontdekking van de Oxfam Vintage in Brussel op 26 april 2021
Alison Osakwe

Tweede heropening en ontdekking van de Oxfam Vintage in Brussel op 26 april 2021

Als gevolg van nieuwe regeringsbesluiten kunnen de tweedehandswinkels van Oxfam hun deuren weer openen. Nog steeds met dezelfde sociale distantie, voelt Katie, de manager van de Oxfam vintage, gevestigd in Brussel*, zich een beetje meer opgelukt.

vrijdag 7 mei 2021 09:30
Spread the love

 

“Ik zie weer gezichten die ik ken. Buren, collega’s en trouwe klanten, het is goed om weer sociaal te zijn, om mensen weer te zien. In deze tijden voelen veel mensen zich eenzaam en contact kan soms helpen.”

Oxfam Vintage

Katie. Foto: Alison Osakwe

Ze is al 13 jaar vrijwilliger in deze Oxfam-winkel. Nu is ze met pensioen, maar ze blijft de Oxfam Vintage-shop
runnen met de hulp van 35 vrijwilligers. Er zijn tweedehands kleren, schoenen, juwelen, vintage decoratie, vooral uit de jaren 60, 70 en 80. De sfeer bij Oxfam is erg leuk en warm, volgens Katie.

“Wij zijn vrijwilligers. Ik werk graag bij Oxfam, er heerst een goede sfeer en met collega’s die intussen vrienden zijn geworden, voel je dat je dezelfde waarden deelt.”

De winst wordt gedoneerd aan verschillende Oxfam-projecten over de hele wereld. Zij financieren ontwikkelingssamenwerking over de hele wereld en stellen Oxfam België in staat druk uit te oefenen op politici.

Slow fashion boven fast fashion

Katie kleedt zich nu alleen nog met tweedehands kleren. “Het is meer ecologisch en ondersteunend. Fast fashion-kleding is van slechte kwaliteit, terwijl je in tweedehands kleding verschillende soorten en kwaliteiten kunt vinden. ”

Tweedehands kopen is niet alleen beter voor de kwaliteit of het unieke kledingstuk, maar ook beter op wereldschaal. De planeet wordt overspoeld met kleding. In een paar cijfers, binnen fast fashion wordt er voor 100 miljard euro aan kleren gekocht elk jaar wereldwijd. Vier miljoen ton textiel wordt per jaar weggegooid en het zorgt voor een toename van 2 procent van het broeikaseffect. Volgens schattingen zal de industrie in 2030 met 60 procent zijn gegroeid.*

De textielindustrie is de op twee na grootste verbruiker van water in de wereld en een van de meest vervuilende op wereldschaal. De gevolgen van fast fashion zijn catastrofaal en niet alleen voor de ecologie. De arbeidsomstandigheden van de actoren van de fast fashion-industrie zijn schadelijk en rampzalig, en vergroten de sociale en economische ongelijkheid.

 

* Rue de Flandres, 88 1000 Brussel *Bron: Fast fashion, les dessous de la mode à bas prix, Arte documentaire.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!