De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Greenpeace Belgie
Greenpeace Belgie

Trump en Bolsonaro ‘smelten weg’ tijdens de VN-Biodiversiteitstop

Terwijl de Verenigde Naties vandaag virtueel vergaderen in het kader van de Biodiversiteitstop, smelten ijssculpturen van presidenten Donald Trump en Jair Bolsonaro weg in New York, op de plaats waar de top normaal had moeten plaatsvinden. Met deze actie vestigt Greenpeace de aandacht op de afwezigheid van de Amerikaanse en Braziliaanse president tijdens de top en op de hoogdringendheid die nodig is om op te treden tegen de klimaatcrisis en de ineenstorting van de biodiversiteit.

woensdag 30 september 2020 16:43
Spread the love

 

An Lambrechts, expert Ecosystemen bij Greenpeace verklaart: “Bosbranden teisteren de hele wereld, van de VS tot Brazilië en Siberië. Het zeeijs op de noordpool bereikte dit jaar zijn tweede laagste niveau ooit gemeten. De regeringen van Trump en Bolsonaro zijn het gezicht van de vernietiging, door het radicale beleid dat ze voeren met dramatische gevolgen voor de natuur, de biodiversiteit en de klimaatcrisis. Wereldleiders komen samen om de crisis te bespreken waarmee onze planeet geconfronteerd wordt. Maar waar zijn Trump en Bolsonaro terwijl de wereld brandt? Het is hoog tijd dat ze zich bewust worden van de ineenstorting van ecosystemen en dat ze rekening houden met de wetenschap. Politieke leiders moeten onmiddellijk stappen zetten om de ontbossing te stoppen, om minstens 30% van de oceanen te beschermen en om een eind te maken aan de schadelijke broeikasgasuitstoot.”

De VS en Brazilië zijn twee van de landen die de rijkste biodiversiteit ter wereld kennen. Ze herbergen uitzonderlijke ecosystemen die cruciaal zijn voor het klimaat, wilde diersoorten en iconische bossen. Hun presidenten drukken echter een anti-milieuagenda door, voeden de biodiversiteitscrisis en ondermijnen de rechten van inheemse volkeren. Tot op vandaag hebben beide nagelaten plannen of concrete voorstellen op tafel te leggen om de natuur te beschermen in het kader van de VN-top over de biodiversiteit.

“De afwezigheid van Trump en Bolsonaro op deze top en hun doelgerichte plannen om de natuur te vernietigen, maken hun regeringen tot vijanden van het klimaat. Een miljoen soorten zijn aan het uitsterven. Deze twee ijssculpturen staan voor twee gezichten die synoniem geworden zijn voor een planeet in crisis. Ze zijn verantwoordelijk voor het uitsterven van de natuur waarvan de mensheid afhankelijk is”, besluit An Lambrechts.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!