De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

The Missing Link (6)

The Missing Link (6)

zondag 21 april 2013 12:25
Spread the love

Ik snap niet waarom de westerse media zo ondoordacht omspringen met criminele feiten. Alleen de reclameslogan ontbreekt nog: “Vind je dat je leven mislukt is, maar wil je niet sterven zonder wereldberoemd te worden? Pleeg dan de fatale daad!” De hele week al worden we bestookt met informatie over de twee Tsjetsjeense bommenleggers die onder de noemer ‘duiding’ verspreid wordt.

Dzhokhar en Tamerlan Tsarnaev: vorige week waren hun namen nog onbekend, nu kent de hele wereld ze. Twee losers volgens hun oom, terroristen volgens de wereldpers. Ik kan me voorstellen dat heel wat stervelingen ervan dromen om zo snel wereldberoemd te worden, zelfs al hebben ze de publieke opinie tegen zich en lopen ze het risico neergeschoten te worden. Hun leven was toch al een mislukking.

Volgens Tsjetsjeniëkenner Jelle Brandt Corstius zijn aanslagen als die in Boston schering en inslag in Tsjetsjenië, maar hoor je daar nooit iets over. Dat zei hij in ‘De wereld draait door’. Dat we nu alles weten over de Tsarnaev Brothers, waar ze geboren zijn, waar ze opgroeiden, naar welke scholen ze gingen en hoe ze in de omgang waren, hebben we uitsluitend te danken aan de plaats waar ze hun explosieven tot ontploffing brachten: de marathon van Boston.

Niet alleen de media maken gretig gebruik van de aanslag om hun pagina’s of programma’s te vullen, ook de Verenigde Staten hebben aangetoond dat ze snel kunnen ingrijpen als ze er hun blazoen mee kunnen oppoetsen. De snelheid waarmee op deze aanslag gereageerd werd, staat in fel contrast met de manier waarop ze bijvoorbeeld de ramp in New Orleans opvolgden (cf. de dvd-serie ‘Treme’). Ook popmuzikanten grijpen de aanslag aan om hun populariteit te verhogen.

Adam Lanza, Anders Breivik, Kim De Gelder, noem maar op: ze hebben allemaal hun plaats in de wereldgeschiedenis verworven en waarschijnlijk worden ze in sommige kringen zelfs als helden beschouwd. Ze hebben in elk geval bewezen dat je heel snel van niemand iemand kunt worden. Alvast een aantrekkelijk vooruitzicht voor losers. En dat hebben we te danken aan de media. We kunnen er ons alleen over verwonderen dat er niet meer aanslagen gepleegd worden.

Misselyk

 

take down
the paywall
steun ons nu!