De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Terwijl Israël de strijd om de publieke opinie verliest, hervat het de oorlog op Gaza

Terwijl Israël de strijd om de publieke opinie verliest, hervat het de oorlog op Gaza

vrijdag 1 december 2023 16:28
Spread the love

Uitdagende narratieven: Mehdi Hasan legt senior Israëlische adviseur op de rooster over Twitter-desinformatie van de IDF.


Westerse mediagiganten krijgen concurrentie van social media, zodat Israël niet langer de waarheid kan verbergen. Het Israëlische leger hervat de strijd. Een uitbraak van de bevolking naar Egypte riskeert Egypte en andere buurlanden te betrekken bij de oorlog.

Zoals eerder op dit platform besproken, hanteert Israël een geraffineerde propagandastrategie. Leidt het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting tot gewapende strijd, dan wordt westerse journalisten de toegang tot Gaza geweigerd en moeten zij hun werk doen onder supervisie van het Israëlische leger (IDF). Israëlische woordvoerders beheersen het narratief. Het gevolg is dat de westerse mainstream media vrijwel steeds de Israëlische versie volgen. Kritische waarnemers herkennen dat fenomeen in de verslaggeving van VRT-journalisten Jens Franssen en Rudi Vranckx. Zo weet Israël al tientallen jaren de geschiedschrijving naar zijn hand te zetten. Bij vijandelijkheden kan het rustig zijn gang gaan, zonder door de publieke opinie te worden teruggefloten.

Concurrentie

Maar de tijden zijn veranderd. Westerse mediagiganten krijgen concurrentie van video’s op Instagram, TikTok en YouTube-filmpjes over de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. De wereld ziet in real-time door bommen toegetakelde baby’s, vrouwen verpletterd onder platgebombardeerde gebouwen en moeders en vaders met de dode lichamen van hun kinderen in hun armen. Zoals het bovenstaande interview1 door MSNBC-journalist Mehdi Hasan met Netanyahus senior adviseur Mark Regev leert, blijft de IDF valse informatie en desinformatie verspreiden. Palestijnse journalisten die onvermoeibaar de wereld vertellen wat er gebeurt in Gaza worden als ‘terroristen’ bestempeld en vermoord.

De wereld ziet in real-time door bommen toegetakelde baby’s, vrouwen verpletterd onder platgebombardeerde gebouwen en moeders en vaders met de dode lichamen van hun kinderen in hun armen.

De krampachtige manier waarop Regev antwoordt op de vragen van Hasan leert dat Israël niet langer in staat is de waarheid te verbergen. De onmenselijkheid van de Israëlische bezetting is voor iedereen zichtbaar geworden. Gebruikers van sociale media drijven met de hashtag #WeWontBeSilenced ijskoud de spot met de wanhopige pogingen van Israël om het narratief onder controle te krijgen. Israël heeft zijn steeds negatievere imago in de internationale gemeenschap volledig aan zichzelf te wijten. Het land kan van de wereld niet verwachten dat het de ogen sluit voor de genocide die het, gesteund door de VS, in het volle zicht begaat. De Israëlische oorlog tegen de Palestijnen mag dan nog lang niet voorbij zijn, Israël heeft de oorlog om de publieke opinie wel al verloren.

Al-Shifa ziekenhuis

De meest schandalige Israëlische leugen was wel de bewering dat Hamas zijn hoofdkwartier had geïnstalleerd onder het Al-Shifa ziekenhuis. Die leugen had eenvoudig kunnen worden doorgeprikt als Israël internationale journalisten in Gaza had toegelaten. Een CNN of een BBC-oorlogsverslaggever had de wereld de waarheid kunnen tonen, en daarmee honderden Palestijnse burgers, kinderen en baby’s sparen. Israël weert niet enkel journalisten uit Gaza, het voert ook een gerichte militaire campagne tegen de daar werkende Palestijnse journalisten. Sinds 7 oktober heeft het 57 mediawerkers omgebracht. Israël valt ook media-infrastructuur zoals radio- en TV-stations aan. Ook dat zijn oorlogsmisdaden die aan het Internationaal Strafhof zouden moeten worden voorgelegd.

Een CNN- of een BBC-oorlogsverslaggever had de wereld de waarheid kunnen tonen, en daarmee honderden Palestijnse burgers, kinderen en baby’s sparen.

Tijdens de sinds 24 november 07:00 uur van kracht zijnde humanitaire pauze wisselden Israël en Hamas gijzelaars uit en konden hulpgoederen Gaza binnenkomen. Maar woensdag vuurde de Israëlische marine op Palestijnse huizen en burgers en openden Israëlische troepen het vuur op Palestijnse burgers die probeerden naar hun gebombardeerde huizen nabij het Al-Quds ziekenhuis terug te keren. Eerder schond Israël de gevechtspauze door aanvallen op 24 november (één dode, elf gewonden) en 26 november (één dode, acht gewonden). Hamas liet deze Israëlische schendingen van de gevechtspauze onbeantwoord.

Onbewoonbaar

Aan de humanitaire pauze is vandaag een einde gekomen. Israël hervat de bombardementen, maar weet dat het daarmee Hamas niet uitschakelt. Het deinst terug voor de grondoorlog. Naar verluidt zijn al meer dan duizend2 Israëlische militairen omgekomen in tanks en andere legervoertuigen. Palestijnse strijders weten die perfect te vernietigen. Dus blijft het onverstoord infrastructuur bombarderen, om Gaza langzaam maar zeker onbewoonbaar te maken, zodat de Palestijnse bevolking wel naar elders zal moeten vertrekken. Tegen die achtergrond is het essentieel dat internationale media zich toegang tot Gaza verschaffen. De internationale gemeenschap moet een Israëlisch ‘nee’ naast zich neerleggen. Rafah is een Arabisch-Arabische grensovergang. Egypte moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Een grootschalig Israëlisch offensief op het zuiden kan de bevolking enkel aanzetten zich een weg te banen over de grens naar Egypte.

Vandaag zei het Israëlische leger dat het de strijd had hervat omdat Hamas zou hebben gevuurd op Israëlisch grondgebied. Defensieminister Yoav Gallant belooft een hervatting van de bombardementen, vervolgens de inzet van tanks, artillerie, gepantserde bulldozers en ten slotte infanterie. Gaat dat offensief richting het zuiden, waar na de volksverhuizing uit het noorden bijna 2 miljoen mensen zitten samengepakt, dan betekent dat een gevaarlijke escalatie. Een grootschalig Israëlisch offensief op het zuiden kan de bevolking enkel aanzetten zich een weg te banen over de grens naar Egypte. Nu dat land bij herhaling heeft verklaard dat het geen vluchtelingen zal opnemen, kan een uitbraak van Gazanen enkel Egypte bij de oorlog betrekken. Andere landen in de regio zullen zich dan aansluiten.

En dan kijkt de wereld aan tegen een regionale oorlog waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Het is nog niet te laat. Alleen Washington kan Israël terugfluiten, door met onmiddellijke ingang elke financiële, militaire en diplomatieke steun aan het land op te schorten. Europese politici en opiniemakers moeten daartoe maximale druk op de VS uitoefenen.

*****

1 Om de bliksemsnelle discussie optimaal te volgen zet men bij ‘instellingen’ best de ondertiteling aan (“Engels automatisch gegenereerd”), alsook desgewenst vertaling in het Nederlands (“Automatisch vertalen”).
2 Israëlische cijfers houden het op 60 gesneuvelde manschappen sinds 7 oktober. Maar iemand als de Jordaanse generaal-majoor Fayez Al-Dwairi houdt het op 3185 doden en gewonden tijdens de 22 dagen durende grondaanval. Verwijzend naar de begrafenis van 50 Israëlische soldaten op één dag op één begraafplaats denken ook andere bronnen dat het aantal Israëlische militaire slachtoffers veel hoger is dan de officiële cijfers.

*****

Dit artikel verscheen eerder op Geopolitiek in context, waar men ook een reactie kan achterlaten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!