De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Studenten maak een voor het publiek bruikbare zonnewagen!

Studenten maak een voor het publiek bruikbare zonnewagen!

dinsdag 3 augustus 2021 11:16
Spread the love

De 20 ingenieursstudenten van het Agoria Solar Team van de KU Leuven hebben vandaag hun wagen op zonne-energie voorgesteld waarmee ze dit najaar zullen deelnemen aan de Solar Challenge Morocco, een nieuwe race voor zonnewagens in Afrika.

Aan de voet van het Atlasgebergte in de Marokkaanse Sahara krijgen de studenten een afstand van 2.500 kilometers met heel wat hoogtemeters voorgeschoteld die op vijf dagen wordt afgelegd. Net als in de tweejaarlijkse race in Australië, die dit jaar wegens de corona niet kan doorgaan, zullen ook hier studententeams uit universiteiten van over de hele wereld van de partij zijn.

De Bluepoint Atlas is al de negende Belgische zonnewagens die door Leuvense studenten met de hulp van vele technologische bedrijven gefabriceerd wordt. Deze wagen heeft in vergelijking met het vorige model slechts drie wielen en een nog meer gestroomlijnde vorm die de luchtweerstand tijdens het rijden verder moet beperken. Het team wil met de wagen de sterktes van hernieuwbare energie en de nieuwste technologieën aantonen.

Net als al zijn voorgangers is de Bluepoint Atlas een futuristische, laag bij de grond constructie waarin slechts één persoon heel oncomfortabel kan plaatsnemen. Ik zou veel liever zien dat de studenten kozen voor de constructie van een meer klassieke wagen op zonne-energie zodat de innovaties vlugger hun weg zouden vinden naar de auto-industrie. De Leuvense studenten triomfeerden twee jaar terug in de ‘Challenger Class’ voor de meest efficiënte elektrische wagen (met één zitje) zoals de Bluepoint.

In Marokko zal er net zoals in Australië ook een competitie gereden worden in de Cruiser Class met wagens die bijvoorbeeld plaats bieden aan minstens twee personen en meer praktisch bruikbaar zijn voor het brede publiek én introductie in de auto-industrie. Een wagen die zijn energie haalt uit zonnepanelen in de carrosserie is overigens meer ecologisch dan een gewone elektrische wagen waarvan de elektriciteit niet hernieuwbaar opgewekt werd.

Er is overigens al een Nederlandse start-up (Lightyear) die vanaf januari 2022 in Finland samen met autoproducent Valmet Automotive wagens wil gaan produceren met ingebouwde zonnepanelen. Het prototype van de Lightyear One kan 700 km rijden met een volle batterij. Tegen midden 2022 zullen er een 1000-tal gefabriceerd zijn. Prijskaartje van de nieuwe wagen: 150.000 euro.

LUC VANHEERENTALS
auteur van ‘Leven zonder auto’ (2014) en ‘Fifty Ways to Leave Your Car’ (2018).

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!