De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Feminisme Yeah en SAP - Antikapitalisten
Feminisme Yeah en SAP - Antikapitalisten

Steun aan het verzet van de Poolse vrouwen tegen de nieuwe beperkende abortuswetgeving

We willen hierbij onze totale solidariteit uitdrukken met het massale verzet van de Poolse vrouwen tegen de nieuwe abortuswet. Door die wet zal een medisch veilige abortus bijna onmogelijk worden in Polen en worden vrouwen gedreven naar levensgevaarlijke clandestiene zwangerschapsafbrekingen.

vrijdag 6 november 2020 15:37
Spread the love

 

Eens te meer zien we in Polen het verbond tussen extreem-rechtste politieke krachten en de katholieke kerk aan het werk. Zij trachten met alle middelen het recht op zelfbeschikking van de vrouw nog verder te beperken. De regering geleid door de nationaal-conservatieve partij PiS heeft de samenstelling van het Grondwettelijk Hof zodanig gewijzigd, dat dit orgaan nu de omstreden nieuwe abortuswetgeving heeft doorgedrukt.

Bron: Feminisme Yeah en SAP – Antikapitalisten

De coronacrisis maakt dat Poolse vrouwen sedert maart niet meer naar het buitenland kunnen voor een medisch veilige zwangerschapsafbreking. Nochtans verzetten duizenden vrouwen en een groeiende meerderheid in de bevolking zich tegen deze nieuwe abortuswet en eisen de vrouwen dat een veilig medische abortus op aanvraag van de vrouw mogelijk wordt.

Internationaal zien we in vele landen, van Zuid-Amerika tot Namibië, van Kroatië tot Polen en de VS, hoe conservatieve krachten het recht van vrouwen op zelfbeschikking in vraag stellen en de bestaande beperkte abortuswetten aanvallen.

Daartegen groeit internationaal het verzet van de vrouwen. Dat verzet krijgt steeds meer steun in brede lagen van de maatschappij. Vooral jonge vrouwen nemen het niet meer dat autoritaire, door oude mannen geleide organisaties, in hun plaats levensbelangrijke beslissingen nemen. We roepen dan ook iedere vrouw, iedere vrouwengroep en vrouwenorganisatie en allen die voorstander zijn van het recht op zelfbeschikking door de vrouw op om een internationale campagne rond het recht op abortus uit te bouwen. Want vrouwen moeten zelfstandig kunnen beslissen of en wanneer ze kinderen wensen. En seksuele opvoeding, gratis anticonceptie en medisch veilige abortus, moet toegankelijk en betaalbaar zijn voor elke vrouw.

Ons lichaam, ons leven, onze keuze!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!