De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Slavernij van huispersoneel in de bevriende dictatuur Jordanië

Slavernij van huispersoneel in de bevriende dictatuur Jordanië

dinsdag 8 mei 2012 11:43
Spread the love

“Le Monde” van 7 mei 2012 brengt een “onthutsende” tekst van Laurent Zecchini “Esclaves au Royaume Hachémite”

Na de schandalen over wrede behandelingen en slavernij van huispersoneel in de bevriende dictatuur Saoedi-Arabië, leven volgens de auteur ongeveer 70000 vrouwen uit Indonesië, Sri Lanka en de Filippijnen als “huispersoneel” slaven in Jordanië. Ze worden door de machtige werkgevers wreed behandeld, leven onder huisarrest, krijgen dagelijks slagen, worden verkracht, moeten hun paspoort afgeven, krijgen geen kopie van hun arbeidscontract.

Ze werken 16 uur per dag, 7/7 zonder vrije dagen en krijgen hiervoor slechts een slavenloon van rond 30 euro per maand.

Plichtsverzuim van de ambassades tegenover hun landgenoten

Ongeveer 700 vrouwen hebben deze onmenselijkheid kunnen vluchten en onderdak gevonden bij hun ambassades in Amman. 347 vrouwen hebben een schuilplaats gevonden bij de ambassade van Indonesië, 250 bij de ambassade van Sri Lanka en 120 bij de ambassade van de Filippijnen waar ze leven in mensonwaardige omstandigheden. Ze leven daar in één of  2 ruimtes voor honderden vrouwen, waar ze op de grond slapen en geen basisvoorzieningen hebben.

De ambassades willen hun vliegticket om naar huis terug te keren niet betalen en deze vrouwen hebben geen geld gezien dat hun wrede slavenhouders hun loon niet betaald hebben. Ze hebben zelfs schulden bij de Jordaanse staat en het Jordaanse gerecht o.a. boetes wegens illegale verlenging van hun verblijfsvergunning.

Racistische/kolonialistische kijk op buitenlands huispersoneel

Volgens de auteur vinden de machtige meesters, de rechters, de ambtenaren, de politie en de  journalisten van Jordanië dit niet erg omdat ze een racistische/kolonialistische kijk hebben op deze mensen, op hen neerkijken als “minder mens”, alleen goed om slaafse “huismeiden” te zijn.

Wat doen de Belgische/Europese vakbonden met deze slavernij dicht bij huis?
Koloniaal Europa blijft nog steeds bezig met haar selectieve verontwaardiging en aanklachten ten dienste van de misdadige strategische belangen van de wereldoverheerser de VSA en verzwijgt daardoor de ernstige schendingen van mensenrechten in Saoedi-Arabië en Jordanië.

http://www.faridanabourema.org/2017/05/le-travail-domestique-au-moyen-orient-ou-l-esclavage-moderne.html

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!