De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Russische antioorlog meningen: meer dan wij vernemen

Russische antioorlog meningen: meer dan wij vernemen

zaterdag 26 maart 2022 08:13
Spread the love

Russische antioorlog meningen: meer dan wij vernemen

In onze media waren de beelden te zien van moedige russische antioorlogsdemonstranten en van de stoutmoedige actie van een medewerkster van de staatstelevisie.  Dat het ook openlijk morrelt in het establishment vernemen wij niet. 

Verdeelheid in het Russisch establishment

In de New York Times van 24 maart wordt hier uitgebreid op in gegaan. In januari stelde een groep actieve en gepensioneerde officieren in een verklaring dat een invasie in Oekraïne zeer gevaarlijk en zinloos zou zijn. Zij zou duizenden levens kosten, van Russen en Oekraïners levenslange vijanden maken, een oorlog met de NAVO riskeren en  zelf  “het bestaan van Rusland als staat “ bedreigen.

Twee maanden later belde de redactie van de NYT Leonid Ivashov,  de gepensioneerde generaal  die de verklaring opstelde, om te vragen of hij nog altijd achter deze verklaring stond.  Alhoewel hij zei  niet vrijuit te kunnen spreken vanwege de censuur verklaarde hij nog altijd achter de verklaring van januari te staan.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!