De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pussy Riot uit tijdens concert in Leuven felle kritiek op Russische invasie in Oekraïne

Pussy Riot uit tijdens concert in Leuven felle kritiek op Russische invasie in Oekraïne

zaterdag 21 mei 2022 12:24
Spread the love

In de context van de Russische invasie in Oekraïne programmeerde Het Depot in Leuven gisteren/vrijdagavond een in alle opzichten historisch concert van Pussy Riot, de punkband van Masha Aljochina dat bijgewoond werd door zo’n 400 aanwezigen. Zij en haar groep liggen al meer dan een decennium in de clinch met de Russische dictator Poetin wat voor haar reeds in enkele jaren gevangenisstraf resulteerde. In het bisnummer, dat helemaal handelde over de Russische inval in Oekraïne met vertoning van een aantal gruwelijke oorlogsbeelden, uitte Aljochina scherpe kritiek op de invasie. “We are with you Oekraïne and we are against the fucking war Putin started”, aldus de zangeres in haar slotwoord.

Inhoudelijk draaide het concert om de arrestatie en verloop van de rechtszaak van en tegen Aljochina en haar band na een concert in 2012 in een kerk in Moskou. De groep protesteerde hiermee tegen de steun van de orthodoxe kerk aan Poetin. Gedurende het hele concert werd uitgehaald naar dictator Poetin met slogans als “Virgin Mary may put Putin away”. Alle fascistische ingrepen die Poetin neemt tegen de oppositie zijn voor Pussy Riot ‘a light to fire the revolution’. De revolutie is echter ‘not a bed of roses’, citeerde de groep Fidel Castro. De groep beloofde de opbrengst van de verkoop van t-shirts en dergelijke en te schenken aan een kinderhospitaal in Kiev.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!