De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Positief advies voor vergunning Ineos Project One: Vlaanderen met het water aan de lippen
Opinie - Climaxi vzw,

Positief advies voor vergunning Ineos Project One: Vlaanderen met het water aan de lippen

Terwijl het water in straten en kelders stijgt, geeft de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie een positief advies voor de vergunning van Ineos Project One. Opvallend hier is dat een vernieuwd advies van Agentschap Natuur en Bos verrassend positiever is dan het vorige. Het positief advies van de GOVC zet nu de deur open voor een nieuwe vergunning voor Ineos Project One. Minister van Leefmilieu Demir kan vanaf nu een goedkeuring geven voor de nieuwe aanvraag.

vrijdag 5 januari 2024 13:19
Spread the love

 

Klimaat- en milieuorganisaties klagen al langer de nefaste gevolgen van deze nieuwe ethaankraker aan voor zowel milieu als klimaat. Deze ethaankraker blijft op schaliegas werken die voor extra CO2-uitstoot zal zorgen en de klimaatverandering zo nog zal versnellen.

De COP28 klimaattop afgelopen maand in Dubai besloot nog met een historisch akkoord waarbij alle landen een uitfasering van fossiele brandstoffen zullen bewerkstelligen. Maar deze uitfasering van fossiele brandstoffen is blijkbaar niet aan de Vlaamse regering besteed. Deze investering hangt ons nog voor de volgende veertig jaar vast aan een fossiele kraker en zet de rem op investeringen in vooruitgang en vernieuwing in onze haven.

Daarbij komt dat de Vlaamse Regering een waarborg van een half miljard euro garandeert, waarvan al 250 miljoen euro effectief is toegekend. Ondertussen zien we dat burgemeesters uit de Dender- en Leievallei de gebrekkige investeringen in spaarbekkens en waterbeleid aankaarten. Er worden nog steeds bouwvergunningen afgegeven in overstromingsgebied. Het water staat sommigen Vlamingen letterlijk aan de lippen.

Climaxi en Ineos Will Fall hekelen het cliëntelisme in ons klimaatbeleid en de visie op de toekomst van de fossiele industrie. Als Demir deze vergunning afgeeft is ons klimaatbeleid er één op maat van de fossiele industrie en niet op maat van de gewone mens.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!