De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

PERSMEDELINGEN OVER GEVAL VAN POLITIEGEWELD IN LEUVENS COMMISSARIAAT

PERSMEDELINGEN OVER GEVAL VAN POLITIEGEWELD IN LEUVENS COMMISSARIAAT

dinsdag 30 maart 2021 17:14
Spread the love

Afgelopen zaterdag raakte een vrouw zwaargewond in het Leuvense politiecommissariaat, een zaak die de komende uren en dagen ongetwijfeld voor veel ophef zal zorgen. Ik neem bij gebrek aan voldoende informatie geen standpunt in maar geef hieronder in extenso de twee persmededelingen die ik hierover deze namiddag ontving. Eerst die van de advocaat van het slachtoffer, dan die van de Leuvense politie.
PERSMEDEDELING ADVOCAAT SLACHTOFFER POLITIEGEWELD
M. nuttigde afgelopen zaterdag 27 maart 2021 in privékring en conform de coronamaatregelen enkele glazen alcohol. Wanneer zij de deur uitging voor inkopen te doen misvatte haar buurvrouw enkele druppels rode saus voor bloed waarop zij ongerust de politie opbelde.
Bij aankomst van de politiediensten rond 17:00 ging deze vrijwel onmiddellijk over tot arrestatie van M. wegens, volgens de aanwezige patrouille, openbare dronkenschap. De studente bevond zich op dat moment op haar kot in de privésfeer.
Er was geen sprake van druggebruik. M. veroorzaakte geen overlast.
Toegekomen in het politiecommissariaat kreeg mevrouw te horen dat haar administratieve aanhouding verlengd zou worden. De aanwezige ordehandhavers beantwoorden het verzet van M. door haar verschillende slagen toe te brengen in het aangezicht.
Dit politiegeweld heeft M. ernstig verwond. Haar kaak, oogkas en neus zijn gebroken, waardoor operatieve ingrepen noodzakelijk zijn.
De politiediensten hebben vervolgens nagelaten de nodige geneeskundige verzorging toe te dienen door haar, bijvoorbeeld, te transporteren naar een nabijgelegen ziekenhuis. Integendeel, M. werd in zwaargewonde toestand urenlang opgesloten in een politiecel. Rond 23:30 werd zij, in bebloede toestand en in shock, verzocht het politiekantoor te verlaten en op eigen kracht huiswaarts te keren.
Vervolgens heeft een voorbijganger de eerste hulp toegediend en M. geholpen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Inmiddels onderging M. een dringende operatie aan haar aangezicht en heeft verdere medische zorgen nodig.
M. zal strafklacht indienen tegen de daders van de willekeurige arrestatie en het excessief politiegeweld. Deze klacht zal betrekking hebben op de wederrechtelijke vrijheidsberoving en het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen.
Evenzeer zal M. de bevoegde diensten verzoeken een intern onderzoek uit te voeren naar het functioneren van de agenten in kwestie binnen het politiekorps.
PERSMEDEDELING POLITIE LEUVEN
Zaterdagnamiddag omstreeks 16.30 uur kreeg de politie telefonisch melding van een dame die een kamer verhuurt aan een 26-jarige vrouw. De eigenares maakte zich zorgen over haar huurster: de kamerdeur stond open, de vloer was bevuild en er waren bloedvlekken te zien.
De patrouille die ter plaatse ging, trof de huurster aan. De vrouw was duidelijk onder invloed en onsamenhangend. In de kamer werden ook voorwerpen aangetroffen die wijzen op drugsgebruik. De dame werd voor haar eigen veiligheid overgebracht naar het politiecommissariaat. Dat verliep zonder problemen.
Op het commissariaat deelde de wachtleider haar mee dat ze voor haar eigen veiligheid enkele uren in de politiecel moest blijven. Als reactie hierop liet de vrouw zich op de grond vallen. Wanneer de politiemensen haar wilden rechttrekken, verzette ze zich hevig. Ze stampte, sloeg met de vuisten in het rond en beet agenten. Toen de agenten zich wilden lostrekken, is er een handengemeen geweest.
Er werd onmiddellijk medische bijstand gevraagd. Een ziekenwagen en arts kwamen meteen ter plaatse. De arts onderzocht de dame en verzorgde de bijtwonde van de agent. De arts verklaarde dat de vrouw mocht opgesloten worden. Na ontnuchtering heeft ze het commissariaat verlaten.
De dag nadien heeft de vriend van de vrouw in het politiecommissariaat alle gegevens van de dienst Interne controle van de politie Leuven ontvangen om een klacht in te dienen.
Politie Leuven zal in alle transparantie meewerken aan het onderzoek.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!