De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

pass sanitaire in Frankrijk, open terrassen als tegenzet

donderdag 26 augustus 2021 10:05
Spread the love

Terwijl de overheid en media blijven propaganderen dat mensen zich zouden vrijwillig zouden laten vaccineren is er wereldwijd een zichtbare tegenbeweging in de maak. Sydney, Havana, Rome, Berlijn, Londen, Amsterdam tot Brussel en Antwerpen, een deel van het volk is van de overtuiging dat het pas stopt als men zich verzet. Wanneer mensen meer angst hebben van de overheid dan van een virus dat heel de wereld lam legt moet dat vragen oproepen. Terwijl in Frankrijk links, onder leiding van Jean-Luc Mélenchon, kant kiest van de protestanten, houdt men zich in België afzijdig.

 

De actievoerders ontkennen covid niet maar verzetten zich tegen de vele langdurige dwangmaatregelen zoals mondmaskerplicht, lockdowns, testplicht, digitaal certificaat, quarantaineplicht en vaccinatieplicht. Het duurt te lang, het einde wordt steeds uitgesteld, het wantrouwen jegens de overheid neemt toe. Europa maakt op vlak van wantrouwen naar de overheid toe een inhaalbeweging op de VS. Het is aan de politiek de schade te beperken door onmiddellijk afstand te nemen van de autoritaire koers. Naast de overheid wantrouwt een steeds groter deel van de mensen ook de wetenschap, die verbonden zou zijn met het kapitalisme (wiens brood men eet..), en de media. Feit dat iemand als Jim Smith zowel president/voorzitter is bij Reuters als bestuurslid bij Pfizer en dan ook nog bestuurslid is binnen het World Economic Forum doet geen goed aan het vertrouwen in de media. Wanneer sceptici en complotdenkers het over de elite hebben, dan gaat het over zulke figuren. (1)

De grootste protestbeweging tegen het langdurig autoritaire coronabeleid ontplooit zich in Frankrijk. De pass sanitaire is niet bepaald een onverdeeld succes te noemen. Beelden van lege terrassen worden via de sociale media gedeeld. Naast de wekelijkse betogingen op zaterdag, van Duinkerke tot Perpignan, zijn er in heel Frankrijk open terrassen of terrasses sauvages. Mensen die uitgesloten worden wegens de pass sanitaire en tegenstanders van de pas, spreken af via de sociale media. In Parijs leidde dit dan weer tot repressie waarbij de politie zulke bijeenkomsten hardhandig ontbond. Een straatje zonder einde.

Op beelden uit Reims is wel erg duidelijk te zien hoe de nieuwe pas niet altijd even succesvol is. Lege terrassen en een straat vol mensen die deelnemen aan een terrasse sauvage:

 

Protest in Frankrijk.

 

Mensen spreken plekken af waar men elkaar zonder pas kan ontmoeten.

 

Controle op de geldigheid van de pass sanitaire. De horeca was nog nooit zo gezellig…

 

Keuzestress voor wie graag een betoging meepikt tegen de nieuwe pas.

 

(1) https://www.bloomberg.com/profile/person/5634987

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!