De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

St Jozef Wemmel

Oproep steunactie: Sint-Jozefsschool Wemmel helpt getroffen scholen in Luik

maandag 2 augustus 2021 12:06
Spread the love

Naar aanleiding van de overstromingen in ons land zijn we twee weken geleden met een aantal leerkrachten en een volle auto richting Luik gereden naar een klein dorpje Kinkempois (Angleur) om de lokale bevolking hulp te bieden. We waren geladen met drinkwater, limonade, beschuiten, confituur, melk, wafels, koekjes, kuisproducten enz. We werden daar hartelijk onthaald. De verhalen die de mensen vertelden, blijven hangen.

Leerkrachten vangen bij hen thuis kinderen uit kansarme gezinnen op die daar wonen terwijl de gezinnen er alles aan doen om door de ravage te geraken. Sommige straten ruiken enorm naar mazout door losgeslagen ketels. Met modder besmeurde mensen kregen een lach op hun gezicht wanneer ze een pak wafels kregen en drinkwater, we ontmoetten een ‘kotmadam’ die met haar studenten aan het opruimen was.

Een oud dametje van 83 loopt, na het krijgen van eten, drinken en poetsproducten achter ons aan om ons een zak wol te geven die ze had kunnen redden om ons te bedanken, ‘misschien konden wij er nog iets mee maken’, waren haar woorden.

Bovenburen vangen de mensen op die op de benedenverdieping wonen, kinderen spelen tussen het puin en ’s avonds zit veel volk buiten op straat omdat de huizen binnen vochtig zijn, er geen elektriciteit is, het meubilair buiten staat en ze daar een beetje licht hebben van de straatverlichting. De mensen helpen elkaar en vinden elkaar in deze chaos. Ze zijn heel dankbaar voor de solidariteit die er heerst. Een man bood ons zelfs een glas wijn aan. Beelden om niet meer te vergeten.

Zwaar getroffen scholen

Ik kwam nadien in contact met een leerkracht van een schooltje in die buurt (Rue de la Vausalle, Angleur). Zij is nog op zoek naar hulp en helpt in de 2 scholen die het zwaarst getroffen zijn. De gebouwen zal de verzekering dekken, maar de inboedel is vaak van de leerkrachten persoonlijk en is niet gedekt. Zij zijn ook veel van hun persoonlijke spullen verloren.

De verzekering zou pas binnen 6 maanden tegemoet komen. Zij hebben echt nog heel veel noden. In hun school heeft het water tot 1,30 m hoog gestaan. Al het materiaal is weggespoeld of vernield. Houten meubilair probeerden ze nog te redden, maar nu het droog is, staat alles getrokken en is niet meer bruikbaar.

De directie van de ene school was met vakantie in het buitenland en van die school (basisonderwijs waar vooral de kleuterklassen getroffen zijn) heb ik een leerkracht gesproken die het nu probeert te organiseren, van de andere school (een klein schooltje BuBao, type 8) heb ik contact gehad met de directie zelf. Zij zijn alles kwijt en weten niet waar eerst te beginnen. Beide scholen liggen in dezelfde straat, eentje links en eentje rechts van de kerk.

Zij willen graag in september zo goed als mogelijk kunnen starten. Het laat mij niet los en ik wil ook hier hulp bieden. Ik hoop dat ik op iedereen zijn  solidariteit kan rekenen in de mate van het mogelijke, ook al is het een klein gebaar. Alles is beter dan niets. Deze week ging ik ter plaatse in één van de scholen en kan ik het nog beter inschatten. Er is al veel opruimwerk verricht maar nog veel te doen.

Al het materiaal dat ze nog kunnen hergebruiken, werd verzameld in 1 lokaal. Dit was alles wat er over bleef. De poetswagen van de gemeente was de modder van op de speelplaats aan het weghalen, terwijl de mensen van de bib aan de overkant alle meubelen buiten op straat sleuren. In de kelder zit nog 20 cm modder, te zwaar om er zomaar uit te halen.

Van de lessenaars werden de poten gered maar het ontbreekt hen aan moed om de herstellingen hiervan zelf te doen. De mensen zijn moe van het harde werken en de slapeloze nachten. Ik voel zo hard met hen mee. Wij ontmoetten verschillende leerkrachten uit 3 plaatselijke scholen. Hun dankbaarheid is groot. De zorg voor de kinderen primeert.

Materiaal verzamelen

Met enkele scholen van onze scholengroep, leerkrachten en directies zijn we momenteel materiaal aan het verzamelen om die schooltjes te helpen. Er is veel solidariteit, maar toch blijven de noden hoog. De schoolkinderen hebben recht op degelijk educatief materiaal en dat kost centjes. Voor scholen is het sowieso al niet eenvoudig om alle eindjes aan elkaar te knopen, laat staan in deze omstandigheden. Leerkrachten investeren vaak veel van zichzelf in de uitbouw van hun klasje. Het jarenlange werk is voor hen letterlijk weggespoeld of onherroepelijk vernield, papieren hangen in blokken aan elkaar en kunnen met moeite uit de kast gehaald worden doordat alles gezwollen staat van het water.  Veel leerkrachten van onze scholen zoeken op hun zolder naar bruikbare dingen. De ouders en de kinderen bekijken thuis wat ze kunnen missen om te helpen.

Ook het vervoer naar de getroffen gebieden is niet altijd evident.  Gelukkig hebben we ondertussen de hulp gekregen van een verhuisfirma die ons een dag uit de nood wil helpen en ook zijn steentje wil bijdragen. Er wordt hulp geboden om met auto’s naar daar te rijden, maar voor grote stukken zoals meubilair is dit niet altijd haalbaar.

Om alle bovenstaande redenen hebben we een steunactie op poten gezet. Steun en deel deze link.

https://steunactie.be/actie/scholen-helpen-scholen-in-luik/-3587

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!