De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opiniemakers over de Oekraïnecrisis en de realiteit over de hybride oorlog tegen Rusland (2)

Opiniemakers over de Oekraïnecrisis en de realiteit over de hybride oorlog tegen Rusland (2)

zaterdag 15 oktober 2022 14:57
Spread the love

 

Deel 2: de realiteit rond het con­flict en de fallout voor de Europese Unie

 

De Russische beer is niet in het nauw, maar maakt zich op voor fase-2. Bij ongewijzigd beleid riskeert Europa een massale deïndustrialisatie. De problemen luiden de doodsklok over de EU.

In deel 1 zagen we hoe UAntwerpen professor Tom Sauer de Russische speciale militaire operatie (SMO) in Oekraïne typeert als een grote vergissing van Poetin. Hij beweerde dat de Russische president met kernwapens dreigt, maar verzuimde dat issue te plaatsen in de context van de Russische nucleaire doctrine, en/of de nuance ‘dreigen met een first use tegen de vijand, versus waarschuwen voor het antwoord op een first use van de vijand’, aan te brengen. Vandaag verwelkomde1 Sauer de Brit Dr. Anatol Lieven2. Die kwam in een openbare lezing zijn visie presenteren op de Europese en mondiale veiligheidsarchitectuur, en dat tegen de achtergrond van serieuze actuele uitdagingen zoals de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de opkomst van nieuwe grootmachten en nucleaire proliferatie.  

Ik had mij ingeschreven, maar moest afzeggen wegens verplichtingen elders. De inhoud van Lievens lezing ken ik dus niet, maar ik kan er wel naar raden. Ter voorbereiding op het seminar dat Lieven op 12 oktober voorzit, had hij als “huiswerk” de volgende literatuur aanbevolen: (1) een lang essay van 17 augustus van de gezaghebbende Amerikaanse professor John Mearsheimer, (2) een 50′ lezen vergende long read van Lieven zelf van 14 juni 2021 en geüpdatet op 6 januari 2022, en (3) een artikel van 4 september van George Beebe3. Terzijde: Lieven is op ‘Geopolitiek in context’ al verschillende malen aan het woord geweest: op 6 december 2021 over klimaatverandering, op 3 januari over de oorlogsdreiging in Oost-Europa en op 24 januari over initiatieven om die dreiging te beëindigen.

[Lees verder …]                  

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!