De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Open brief over normalisering extreemrechts door Vlaamse media

Open brief over normalisering extreemrechts door Vlaamse media

zondag 21 april 2024 17:36
Spread the love

 

Als journalist kijk ik met lede ogen toe hoe een aantal collega’s het extreemrechtse Vlaams Belang onkritisch als een gewone partij benaderen en ongewild zo mede de weg effenen voor het succes ervan. Dat de partij in de peilingen meer dan 27 procent haalt lijkt hen in de media nog meer vleugels te geven. Te pas en te onpas worden partijprominenten als ‘expert’ opgevoerd. Net omdat journalisten geregeld niet de juiste, kritische vragen stellen krijgt de Vlaming een fout beeld van waar die partij precies voorstaat.

Enkele voorbeelden:
– op 21 januari is VB-voorzitter Tom Van Grieken te gast in de Zevende Dag. Lieven Verstraete wijst hem op het massaal protest in Duitsland naar aanleiding van een bijeenkomst van neonazi’s en leden van Alternative für Deutschland (met wie het VB in het EU-parlement een fractie vormt) waar het deporteren van 1 miljoen migranten besproken werd. Verstraete laat Van Grieken wegkomen met opmerkingen “dat linksen bij verkiezingen steeds alles uit de kast halen” zonder uitleg te vragen over soortgelijke plannen die het VB in ons land koestert.

– op 9 februari is Tom Van Grieken te gast bij “De Afspraak”. Ivan De Vadder snijdt economische thema’s aan, maar het ronduit discriminerend voorstel van het VB om een nieuwkomer pas toegang te geven tot ons sociaal systeem na 8 jaar wettelijk verblijf in ons land, 3 jaar voltijds werk en behoorlijke kennis van het Nederlands komt niet ter sprake.

– op 7 april is Tom Van Grieken te gast in het VTM-nieuws. Journalist Freek Braeckman heeft het met hem over thema’s als onafhankelijk Vlaanderen, woke, Filip Dewinter … maar een vraag over zijn reactie “dat ons gerecht rot is” op het vonnis kort voordien in de zaak ‘Schild&Vrienden’ wegens racisme komt niet aan bod. Voormalig VB-kamerlid Dries Van Langenhove werd hierbij veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf en 16.000 euro boete.

– op 10 april portretteert HLN ‘de menselijke kant’ van Tom Van Grieken. Hij blijkt ‘een liefdevolle vader die de brooddoos van zijn zoontje vult en worstelde ook met de kanker van zijn overleden moeder’. Columnist Jan Segers vindt Van Grieken om die reden een ‘fijne mens’. Waarom hierbij niet even verwijzen naar de minder liefdevolle haatcampagne die zijn partij continu voert tegen migranten en die in de buurt komt van de reden waarom het Vlaams Blok in 2004 veroordeeld werd voor overtreding van de racismewetgeving.

– op 17 april is EU-parlementslid Tom Vandendriessche te gast in Terzake (VRT) en mag hij reageren op verbod van de bijeenkomst van rechtse toppolitici in Evere. Waarom confronteert journaliste Annelies Beck hem niet met het feit dat Brieuc Suys, zijn medewerker in het EU-parlement, in het kader van het proces tegen Schild&Vrienden door de rechter op 12 maart beschuldigd werd van te sympathiseren met de nazi-ideologie. Suys werd onder meer hiervoor veroordeeld tot 8 maanden met uitstel en een boete van 8.000 euro.

Vlaamse media moeten vanzelfsprekend aandacht besteden aan het Vlaams Belang, maar dit kan niet zonder kritisch te staan ten aanzien van het extreemrechts denken. De free speech die de partij vandaag te vaak krijgt resulteert in een normalisering van de extreemrechtse uitgangspunten. Het Vlaams Belang staat in wezen voor een haatdragend discours dat op termijn een gevaar betekent voor de democratie. Van journalisten mag in de eerste plaats verwacht worden dat zij de rechtsstaat verdedigen en zich niet laten in slaap wiegen door wat deze bedreigt.

Ik wil dit alles illustreren met een citaat uit de toespraak die Vlaams parlementslid Sam Van Rooy eind vorig jaar hield op het migratiecongres van het Vlaams Belang, een toespraak die toen op luid applaus onthaald werd: “Wat heeft 60 jaar islamitische immigratie ons opgebracht: dodelijke jihadterreur, moslimfundamentalisme, shariagetto’s, ngozones, haatpredikers, haatmoskees, koranscholen, genitale verminking bij meisjes en vrouwen, kindhuwelijken, islamitische sluiers voor meisjes en vrouwen, polygamie, eerwraakmoorden, levensgevaarlijke trouwstoeten, zwembadterreur, massa aanrandingen, groominggangs, censuur of zelfcensuur van cabaretiers, cartoonisten, activisten en schrijvers en angst ook bij niet-moslims. Ons land wordt steeds voller, armer en islamitischer”. Dit is waar het Vlaams Belang voor staat.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!