De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Op 8 oktober wordt wereld actie gevoerd voor vrijlating Assange

Op 8 oktober wordt wereld actie gevoerd voor vrijlating Assange

donderdag 6 oktober 2022 15:18
Spread the love

Zaterdag 8 oktober wordt op 20 locaties wereldwijd actie gevoerd voor de vrijlating van Julian Assange, de man die in de jaren 2010-2011 met behulp van figuren als Chelsea Manning via WikiLeaks honderdduizenden documenten lekte over oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. In Londen zullen die dag 3.600 mensen een menselijke ketting vormen rond het parlementsgebouw. Menselijke kettingen zijn ook gepland in Melbourne (Princes Bridge) en het Nieuw-Zeelandse Wellington (parlement). In Parijs wordt actie gevoerd aan het standbeeld van de Vrijheid en in Washington DC aan het Departement van Justitie. In Mexico stad is er een betoging gepland van ambassade van het UK naar deze van de VS. Ook in Toronto, Pretoria, Hamburg, Berlijn, San Francisco…staan er acties op stapel.

De actie worden overal gesteund door lokale journalistenverenigingen. Ook de European Federation of Journalists (EFJ) en International Federation of Journalists (IFJ) zeggen hun steun toe en roepen eenieder op zich bij het protest aan te sluiten. In een mededeling stelt de IFJ zeer bezorgd te zijn over de impact van Assange’s gevangenschap op de persvrijheid en de rechten van journalisten in totaliteit. De organisatie roept de VS-regering op om alle klachten tegen Assange te laten vallen en protesteert opnieuw fel tegen de beslissing op 17 juni dit jaar van de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel om Assange uit te leveren aan de VS, een besluit waartegen de advocaten van Assange ondertussen beroep hebben aangetekend bij het High Court.

In de VS lopen rechtszaken tegen Assange wegens het lekken van de vermelde documenten. De Federal Grand Jury van Virginia (VS) kloeg in maart 2018 Assange aan wegens computerfraude en in mei 2019 wegens 17 overtredingen van de ‘Espionage Act’. Indien hij in de VS veroordeeld wordt voor deze beschuldigingen riskeert hij liefst 175 jaar cel. Na zich sinds 2012 voor het Britse gerecht verborgen gehouden te hebben in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen werd Assange er in 2019 gearresteerd nadat dit land zijn asielstatus ophief. Het Britse gerecht sloot hem vervolgens op wegens schending van de voorwaarden waaronder hij in 2012 werd vrijgelaten. De VS startte vervolgens de rechtsprocedure op om de uitlevering te bekomen. Na een reeks rechtszaken liet het Westminister Magistrates Court in april van dit jaar de Britse overheid weten dat Assange kon uitgeleverd worden. .
LUC VANHEERENTALS
ps. Deze tekst werd vandaag ook gepubliceerd op www.journalist.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!