De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oorlog… Altijd een mijnenveld. Land of mine (2016)

woensdag 24 januari 2024 23:54
Spread the love

Vanavond Land of Mine gezien… Moeilijk om woorden te vinden… Een van de meest verschrikkelijke films die ik ooit zag. Extreem pakkend. Een oorlogsfilm die indringender is dan de meest dramatische Amerikaanse films, me dunkt. Zoals Hacksaw Ridge of Fury of de aflevering Bastogne uit Band of Brothers.

De Denen hebben in 1945 na de wapenstilstand op beenharde manier wraak genomen op de Duitse divisies en Gestapo die het land vier jaar hadden bezet.

2000 Duitse (gewezen) soldaten werden op de stranden ingezet om de naar verluidt 2 miljoen mijnen te ruimen. De helft van deze mensen, velen van hen nog maar jongens, stierven, overleefden de gedwongen opdracht niet… zo leert de slotgeneriek.

De sergeant-majoor die veertien jongens begeleidt (artistieke pars pro toto!) verliest zijn haatgevoelens gaandeweg, en wordt een heer in de zorg.

De makers geven aan hoe sommige Denen op eigen initiatief in deze helse situatie hun menselijke geweten lieten prevaleren. Anders was het verhaal wellicht gewoonweg onverteerbaar geworden.

Wie kennis wil maken met de horror van Kinderarbeid: Land of Mine is precies wat je moet zien.

Een coproductie van Deense productiehuizen en Duitse (2016). Dat op zich is een hoopvol gegeven. 71 jaar na de gruwelijkheden bracht de herinnering eraan oude vijanden, of toch de kunstenaars uit beide landen, in het scheppingsproces samen. Om een veroordeling van wraaklust en oorlogslogica te verfilmen.

Deze film betekent, brengt een ode aan de Jongeman, aan mensenkinderen. Aan alle volwassenen die met jongeren werken in moeilijke situaties. & Aan ieder die niet blijvend blind militaire bevelen opvolgt – wanneer misdaden tegen de menselijkheid dreigen plaats te grijpen. Dit verhaal vormt ook een ontmaskering van toxische vormen van mannelijkheid en een waarschuwing ertegen.

– Op een paar filmrecensiefora heb ik vijf sterren toegekend. Soms moet je volop blij zijn met een strakke stomp in de maag.

 

wiki- Land of Mine

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!