De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Slogans op de IJzertoren. Foto: koenschyvens.files.wordpress.com/
Bart Luys

Nooit meer oorlog, anno 2023?

maandag 4 december 2023 10:17
Spread the love

 

Oost-Congo, Soedan, Oekraïne, Gaza. Om enkele wereldbrandhaarden te noemen: helaas niet exclusief. De ene mens roeit de andere mens uit: wie is daar ooit langdurig beter uit gekomen?

In Diksmuide staat een monument, hét monument van de Vlaamse Beweging. Naast AVV-VVK, staat daarin voor eeuwig gebeiteld: NOOIT MEER OORLOG.

Hoever staan we daarmee, anno 2023? Ik heb meer vragen dan antwoorden. Wie kan mij helpen ajb?

Er zijn politici en partijen in Vlaanderen – niet de minste – die een land het recht op oorlog (helpen) claimen. Hoe kunnen zij hun Vlaamse wortels, waarop zij zich beroepen, zo bij herhaling (blijven) verloochenen? Hoe?

En hoezo, hoe kun je het recht op een oorlog sowieso claimen? En wat heeft ons dat in de geschiedenis altijd gebracht? Onschuldige burgerslachtoffers misschien, vooral vrouwen en kinderen? Altijd en overal?

Hoe kan je geweld goed praten? Want oorlog is geweld. Hoe verantwoord is overheidsgeweld? Hoe legaal kan overheidsgeweld zijn? Kan geweld hoegenaamd wel legaal en verantwoord zijn? Van wie dan ook?

En heeft geweld ooit tot duurzame oplossingen geleid? Vooral gelijd toch? Je kan militair misschien een veldslag winnen, maar de oorlog? Hoeveel voorbeelden in de tijd daarvan kennen we niet?

De huidige Al-Qassam-brigade in Gaza kan mogelijk een stevige klap toegediend worden, maar we weten met z’n allen dat daardoor vandaag 2 nieuwe generaties Arabische strijders ontstaan? De winst, uiteindelijk?

Enkel de VN met secretaris-generaal António Guterres wijst de wereld – ondubbelzinnig én oprecht vanuit verontwaardiging – op de tragedie die zich voor onze ogen dagelijks ontrolt. Keer op keer. Machteloos.

En die wereld, die komt niet veel verder dan wegkijken en vergoelijken van het huidige oorlogsgeweld… Als ze al het oorlogsgeweld niet voeden met leveren van wapens, in echte omstandigheden getest…

We doen niets. Ten gronde. Het Westen én het Oosten, wij doen niets om dit echt te stoppen. Wir haben es nicht gewusst? Doorbreek die zwarte zijde van het mensdom(!), laat dat duistere verleden zich niet herhalen.

Kom op straat, en schreeuw het uit, met z’n allen! Want elke oorlogsdode is een zoveelste dode te veel: vandaag als vermoord zwijgen is morgen onze moordende medeplichtigheid? Ons schuldig verzuim?

Nooit meer oorlog: wij eisen vrede van al onze wereldleiders! Duurzame vrede. Overal, en voor iedereen.

Nu, vandaag! Niet morgen.

 

Bart Luys, Lier, 2 december 2023.

Bart Luys is een pseudoniem, zijn naam is bekend bij de redactie

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!