De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nieuwe vijand na IS….

Nieuwe vijand na IS….

donderdag 18 januari 2018 20:53
Spread the love

Het lijkt er op dat, nu de IS aan aandacht en impact verloren heeft, we al een nieuwe vernietigende vijand hebben. Deze keer komt hij uit eigen land, getogen en gegroeid in Vlaamse bodem: de boom. Zelfs het winterse woelige wervelende weer van januari met zuiverende stormwinden wordt nu door de overheden handig gebruikt om de angst bij de burgers alweer aan te zwengelen. Het past ook perfect in de plannen van stadsuitbreiding en wegennet verbredingen.

Want bomen blijken plots het grootste dreigende gevaar van het jaar te zijn. Er is een code oranje afgekondigd en er is een speciale noodlijn opgezet voor angsthazen die verblind worden door een mythe waarin deze vreselijk misdadige vijand een hoofdrol speelt. Het duizelt in mijn hoofd bij zoveel onrecht. Waar haalt men de arrogantie om zo’n foute logische redenering de wereld in te sturen? Het is een typische positief-substantieve politieke logica. Er wordt immers vertrokken van een syllogisme met een in de realiteit onware premisse.

Mirandola schreef in 1486 over de waardigheid van de mens: ‘Jij wordt door geen grenzen beperkt: jij schept je eigen grenzen volgens je eigen wil. In het midden van de wereld heb ik je gezet, opdat je vandaar gemakkelijk om je heen zou kunnen kijken naar alles wat geschapen is. En jij kunt kiezen: je kunt ontaarden tot een verstandeloos dier of je kunt je soort verheffen door je verstand te gebruiken’* . Los van het feit of God bestaat of ‘geschapen’ heeft, bevat deze uitspraak een mooie, uitdagende waarheid: mens, gebruik uw verstand! Zelfs lange tijd voor hem schreeuwden de wijze Grieken al om geen volgzame burgers te zijn en te durven denken. Met spijt in het hart moet ik duizenden jaren later vaststellen dat de overgrote massa meer dan ooit gedwee in Plato’s grot de schaduwen van de politieke media- en machtsgeile poppenspelers als waarheid verkiest.

Mens, als je twijfelt aan mijn woorden: zonder bomen geen leven. Geld en materiële overdaad kan je niet eten; de natuur geeft je zonder oordelen alles om te kunnen evolueren en genieten. Wat je nu meedogenloos en harteloos aanricht door je exuberante arrogantie of door angstvallig blind zijn, zal zonder twijfel leiden tot je eigen vernieling. Wakkere alertheid door zelf nadenken en fris en gezond te leven, daarentegen, zal je een feilloze intuïtie initiëren om die éne vallende boom zonder aarzelen en met vloeiende beweging steeds te kunnen ontwijken.

————————————

* naar: PICO DELLA MIRANDOLA, G., Over de waardigheid van de mens, 1486

take down
the paywall
steun ons nu!