De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NICOLE VAN LIPZIG GEEFT OP 16/1 IN HET GROOT ONGELIJK, LEUVEN LEZING OVER KLIMAATPROBLEMATIEK

NICOLE VAN LIPZIG GEEFT OP 16/1 IN HET GROOT ONGELIJK, LEUVEN LEZING OVER KLIMAATPROBLEMATIEK

donderdag 4 januari 2024 14:06
Spread the love

UITNODIGING VOOR LEZING PROFESSOR NICOLE VAN LIPZIG (KU LEUVEN)
“WETENSCHAPPELIJKE VOORUITGANG TOONT NOODZAAK AAN VAN SNELLE REACTIE”
DINSDAG 16 JANUARI OM 20H.
IN HET GROOT ONGELIJK, DIESTSESTEENWEG 97, KESSEL-LO

De Leuvense professor geografie en klimaatexpert Nicole van Lipzig houdt er de moed in. De transitie is goed en wel ingezet, en met het duo wetenschap en technologie heeft de klimaatzaak machtige bondgenoten. ‘Ik geloof in nudging, het is niet mijn stijl met het opgeheven vingertje te zwaaien’.

De voorbije maanden viel er niet veel opbeurend klimaatnieuws te rapen. Hitterecords, ongekende droogtes, bijbelse watersnood, de extreme weerfenomenen volgden elkaar in sneltempo en verspreid over de hele aardbol op. Weinig geruststellend was ook het rapport ‘Mitigation of Climate Change’ dat het IPCC vorig jaar publiceerde.

De uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen, zo blijkt intussen onomstotelijk uit alle data. De kans om de opwarming onder 1,5 graden te houden, is daarmee verkeken. Alleen een versnelde, globale uitrol van doortastende klimaatoplossingen kan dit streefdoel, vooropgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015, nog redden. Helaas, de dringende oproep aan de wereldleiders ging goeddeels verloren in het kanonnengebulder van de Oekraïense oorlog en de genocide in Gaza.

Toch weigert klimaatwetenschapper Nicole van Lipzig toe te geven aan het om zich heen grijpende defaitisme. Van Lipzig, die aan de KU Leuven klimatologie, geoprocessing en klimaatmodellering doceert, geldt als een specialist in klimaatextremen, stadsklimaat en windenergie.

‘Er is veel ten goede veranderd in de dertig jaar dat ik me in de klimaatproblematiek verdiep’’, steekt ze met een positieve noot van wal. ‘Halfweg de jaren negentig werd ik tijdens publieke lezingen met ongeloof en scepsis geconfronteerd, ondanks de grote consensus die er ook toen al in wetenschappelijke kringen leefde over de klimaatopwarming en de menselijke rol daarin. Dat punt zijn we al lang voorbij.
inschrijven via luc.vanheerentals@telenet.be

OP DINSDAG 5 DECEMBER 2023 HADDEN WE IN HET GROOT ONGELIJK LOUIS TOBBACK TE GAST. DE TEKST VAN ZIJN TWEE UUR DURENDE LEZING OVER ‘DE ACTUELE STAAT VAN DE WERELD’ IS NU BESCHIKBAAR. WIE ER WAS OF HET BOEK ‘HET WOORD BIJ DE DAAD’ (120 blz, 15 euro) REEDS KOCHT KRIJGT DE TEKST GRATIS. ANDEREN BETALEN 5 EURO OF KRIJGEN HET GRATIS BIJ DE AANKOOP VAN DIT BOEK. DIT BEVAT HET VOLLEDIGE RELAAS VAN VIJF BOEIENDE DEBATTEN OVER MOBILITEIT, KLIMAAT, WONEN, ARMOEDE EN MIGRATIE TUSSEN LEUVENSE POLITICI EN GERENOMEERDE EXPERTEN.
JE KAN HET BOEK EN/OF TEKST LEZING TOBBACK BESTELLEN DOOR STORTING OP BKR BE65 7855 2875 6196 VAN LUC VANHEERENTALS.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!