De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nederlandse Investering in Apartheid

donderdag 25 juni 2020 11:47
Spread the love

Ondanks het feit dat de Nederlandse pers en de Nederlandse social media erg weinig aandacht besteden aan de lijdensweg van de Palestijnen, die onderdrukking, bezetting en apartheid heet, bereikt zo nu en dan wat nieuws uit Palestina een aantal personen in Nederland, meestal de activisten voor Palestina. Deze laatsten zitten dan hier in de verdrukking als men zich openlijk achter de Palestijnen opgesteld heeft, maar so it be it. 

 

Deze week kwam van de bevriende site Days of Palestine (van het team van Motasem A Dalloul) een bericht / artikel dat twee Nederlandse pensioenfondsen hun investeringsdeel in een aantal Israëlische banken hebben verkocht of minimaal hebben gedesinvesteerd, zogenaamd wegens de financiën van de illegale nederzettingen 

 

Lees hier het artikel 

 

Het gaat hierbij om het ABP en het PGGM – het grootste en het tweede grootste pensioenfonds van Nederland, die uiteindelijk deze stap hebben gezet. Het ABP heeft volgens een verklaring (op de site) van de woordvoerder, besloten om de Israëlische banken Hapoalim en Leumi te desinvesteren en de reden zou de financiering van bouwprojecten in illegale nederzettingen op de bezette West Bank zijn. Volgens de woordvoerder van het ABP speelt de locatie waar bedrijven opereren een rol bij investeringsbeoordelingen en -criteria, waaronder omzet, kosten, risico’s en duurzaamheid. De woordvoerder heeft volgens de site de volgende zin uitgesproken: ” … We verwachten dat bedrijven die actief zijn in gebieden met een hoog risico op mensenrechtenschendingen een mensenrechtenbeleid hebben … “

 

Het kan dus wel, dat een Nederlandse organisatie – en vooral een pensioenfonds waar vele Nederlanders bij zijn aangesloten en straks hun pensioen van uitbetaald gaan krijgen, net als ik – plotseling gaan denken aan een mensenrechtenbeleid. En als activist voor de Palestijnse kwestie moeten we heel eerlijk zijn richting de Nederlandse politiek, pers en social media: er is een mensenrechtenbeleid in de bezette gebieden van Palestina dat wordt gehanteerd door de troepen van de bezettende macht en dat heet Apartheid en onderdrukking, foltering en moord, gevangenis en vernietiging van woningen. 

 

Het andere pensioenfonds, het PGGM, had al in januari 2014 aangekondigd om te stoppen met investeringen in vijf Israëlische banken onder verwijzing naar hun activiteiten in de illegale nederzettingen op de West Bank. Het schijnt – wederom volgens de site – dat Nederland en de Europese Unie de Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied als illegaal beschouwen.
Nu zijn het ‘als illegaal beschouwen’ en ‘stappen ondernemen’ twee zaken die nog steeds erg ver uit elkaar staan. Belangrijk is dat zowel de Nederlandse regering – met de minister van Buitenlandse Zaken voorop – en de Europese Unie de bezettende macht op het matje gaan roepen en eisen gaan stellen en niet zoals zo vaak met de mond wat brabbelen en het daarna geen stappen meer ondernemen. 

 

De dagelijkse waarheid
Om de Nederlandse politiek te helpen met het nemen van de juiste beslissingen, worden hier wat voorbeelden genoemd van de afgelopen dagen, zoals de dagelijkse waarheid is van het lijden van het Palestijnen. 

 

Woningsloop
Woensdag 24 juni jl. hebben soldaten van de bezettende macht het huis van Sharhabeel Alqam in de wijk al-Fool in Beit Hanina, ten noorden van bezet Al Quds omsingeld, geïsoleerd om daarna compleet te slopen. De sloop kwam slechts twee maanden nadat de familie het had gebouwd en slechts enkele uren voordat een rechtszitting zou plaatsvinden om het door de familie ingediende beroep te bespreken. De operatie werd uitgevoerd door verschillende legerjeeps en bulldozers. 

 

Op die zelfde woensdag, vroeg in de ochtend, werd de woning van Abdul-Aziz al-Froukh in de stad Betunia, ten westen van Ramallah op de West Bank gesloopt door een grote strijdmacht van de bezetters, die eerst de bewoners uit hun huis hadden verdreven. Volgens het bezettende leger zou de woning gebouwd zijn zonder vergunning van de ‘Civil Administration Office’.  Overigens zijn de laatste tijd veel sloop orders uitgedeeld aan Palestijnse families in dit gebied, onder het voorwendsel dat het gebied een ‘niet-bouwgebied’ is. 

 

Een dag eerder had de bezettende macht het huis van Mohammad Al-Rajabi in de wijk Silwan in Al Quds (Jeruzalem) gesloopt onder hetzelfde voorwendsel van ‘bouw zonder vergunning’ (maar wel op Palestijns grondgebied).  Opvallend bij dit bericht was dat de bewoners $ 30.000 moesten betalen om de sloop uit te kunnen voeren. 

 

Volgens het UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UNOCHA) heeft de bezettingsmacht in de periode van 2 tot 15 juni minstens 70 Palestijnen gebouwen gesloopt en 90 Palestijnen verdreven, wegens vermeend gebrek aan een bouwvergunning. Volgens het rapport van deze organisatie “… vertegenwoordigt dit een stijging van 250 procent vergeleken met het wekelijkse gemiddelde van de gebouwen die sinds het begin van het jaar zijn aangevallen …“ en tevens dat 61 procent van de gebouwen in het gebied C stonden.  

 

Moord en Apartheid
Het bovenstaande ging nog alleen maar over woningen die vernietigd werden in Palestijnse gebieden. Naast deze sloop, worden dagelijks personen vermoord; enkele dagen overleed zelfs een baby die geweigerd werd om naar het ziekenhuis te gaan voor zijn behandeling; worden Palestijnen gewoon opgepakt zonder enige vorm van een reden dan ook en worden er wegen aangelegd waar alleen de illegale kolonisten mogen komen en waar het zwaar verboden is voor Palestijnen. En ja dat alles gebeurt op Palestijns gebied.

 

Dat de pensioenfondsen nu eindelijk hun vingers terugtrekken van illegale activiteiten door de bezettende machthebbers, is een mooie gedachte, maar komt natuurlijk veel te laat, in feite minimaal 70 jaar te laat. En ABP en PGGM, u durft nu wat te zeggen over “mensenrechtenbeleid” ? Het is daar pure apartheid, er is geen ander woord voor het beleid waar de Palestijnen onder gebukt gaan, dag in, dag uit. Het is niets anders dan de Apartheid die in Zuid-Afrika bestond en soms nog wel bestaat. 

 

De twee pensioenfondsen zijn gevraagd om een mening te geven op het bovenstaande artikel, tevens met de vraag of het vrijgekomen geld geïnvesteerd kan worden in een project voor hulp aan de Palestijnen, echter één van de twee gaf onmiddellijk aan om binnen vijf dagen te reageren. Misschien komt er dus nog een gevolg hierop. 

 

© KhamakarPress / 25.06.2020 

ABP en apartheid

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!