De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Montasser AlDe’ Emeh: daar moet ge niet aan twijfelen

Montasser AlDe’ Emeh: daar moet ge niet aan twijfelen

zondag 28 mei 2017 19:46
Spread the love

Montasser AlDe’emeh is een rijzende ster. Wie hem niet kent, is niet mee. Afgelopen weekeinde gaf de man een interview aan een van onze allerbeste, meest kritische en scherpzinnige journalisten, Joël De Ceulaer van De Morgen. Ik laat graag even meelezen wat ik als reactie schreef na het bestuderen van dit zeven pagina’s tellende rijk van foto’s voorziene verbatim in Zeno. Want er blijken nog altijd mensen te zijn die aan Montasser AlDe’emeh twijfelen, die geen hoogte van hem kunnen krijgen. Dat is zonde. En tijdverlies in een belangrijke strijd. Die voor vrede tussen volkeren, voor veiligheid en verstandhouding

in ons land en de buurlanden tussen inheemse mensen & Belgen van Arabische stempel. En zoveel meer. (1001 woorden).

 

“Een belangrijk interview. Montasser AlDe’emeh is een heel bijzonder mens. Die combinatie van hoge intelligentie, zuivere motivatie (doordachte Liefde en dito dankbaarheid!); fijnzinnige empathie voor heel diverse personen en groepen; die voorkeur voor het zuivere geweten boven de roem of zelfs de goede faam… uniek. Ik ken niemand persoonlijk die zo zeer vanuit die binaire kracht handelt, uit liefde en Dankbaarheid. Dat is nochtans heel gezond en ongelofelijk heilzaam; dat is mij duidelijk, ik probeer ook op die manier in het leven te staan. Alleen grote internationale figuren uit de politiek en de culturele wereld komen in die zin op mijn radar. Het mooiste van al vind ik nog hoe u als Belg met buitenlandse origine mij als geboren Belg mijn land en gemeenschap leert waarderen: in het interview toont u aan, het belang van de Rechtsstaat. De prachtige kansen op onderwijs voor kinderen van immigranten (ik hoor hen dat zelf al dertig jaar zeggen in persoonlijke contacten, van vrienden uit Nigeria, tot buurvrouwen uit Pakistan, kennissen uit China en Oekraïne. Augustin Simanga, de vriend uit Kivu die later  minister van Energie zou worden in onze voormalige kolonie, zegde ons tijdens zijn studietijd aan de KU Leuven: “Als jullie niet naar ons gekomen waren, [en ons de zin voor studie en wetenschap hadden gebracht] dan zaten wij nog altijd in de bomen!”); ik lees met belangstelling uw visie op België over het ethisch hoogstaande feit  dit land met zijn Sociale Wetten wanhopig gevluchte mannen en vrouwen voedsel en onderdak biedt, gratuit, uit menselijkheid, vanuit ons (christelijk gewortelde) humanisme en onze Mensenrechten. Terwijl in bepaalde Arabische landen de vrouwen van vluchtelingen, Marokkaanse en anderen, in de prostitutie ingeschakeld worden…

 

Mijn ontzag is zelden zo actief als ik een man lees, hoor spreken. Dat moet op een scan van het brein te zien zijn. Ik kan er bijna  niet bij hoe u de bereidheid opbrengt verre reizen te maken om uw motivatie voor uw nobele inzet te voeden, om uw hypotheses te checken. Ook naar gebieden waar het leven zeer moeilijk is. Waar ik met mijn kennis van vijf en een halve taal wellicht met de mond vol tanden zou staan. Uw contactvaardigheid is nog zo iets. U komt tot gesprek met alle soorten mensen: kinderen en oude wijzen, krijgers van de Peshmerga in Irak, en passanten in de metro in Brussel; onze nobele minister van Justitie, journalisten van alle media en talen.

Ik ga het kort houden. U verdient uitzonderlijke titulatuur, nu al. U bent een Mensengenezer. Een Redder van de menselijke Maatschappij. Uw denken en uw inzet geven in mijn ogen mens en tijd een klein beetje hun verloren onschuld terug. Dat alle lezers daar goed akte van nemen. Ik weet hierbij goed wat ik zeg. U kent mij een beetje, u weet dat ik altijd mijn woorden en beschrijvingen streng kies. Ik ben een historicus en een ornitholoog: wij maken er een erezaak van geen fouten te maken bij onze “determinaties van de zeldzame vogels” ;-). Mijn analyses van maatschappij en persoon maak ik vanuit mijn uitgebreide studies en vanuit een persoonlijke roeping zo waarheidsgetrouw als menselijk mogelijk is. Gestoeld op een ingeboren bezieling. Zoals u ben ik aan geen enkele organisatie gebonden, ik kan met grote vrijheid denken, spreken en schrijven. Your country, your people, your Time, they need you. Take care.”

Graag geef ik hier nog aan dat de man wel eens hard is, wel eens confronterende uitspraken doet. Zijn oprechte visie is vaak recht voor de raap. Maar, mensen, gaat het hier in de grond niet om kwesties “van leven en dood”? Of is zachtheid, omfloerstheid in spreken of slapte van opstelling of kontendraaierij met de wind mee nu ook een waarde geworden, op zich, in deze natie? Zijn er in deze kwestie niet vele personen en groepen die baat kunnen  hebben bij een confronterende gedachte, een licht schokkend perspectief, een verbouwereerdheid veroorzakende Waarheid? Laten wij niet vergeten wat voor deze man op het spel staat: het bieden van kansen aan zo veel mogelijk diverse mensen om op gezonde manier thuis te komen… en op gezonde manier te groeien als persoonlijkheid, de geest te ontwikkelen via studie en kritisch denken. En dat versus levens die vast lopen in haat, cynisme, brutaliteit, wederzijdse beschimpingen, en voor sommigen, daar kan je intussen niet meer naast kijken radicaal bloedig geweld. Of vast lopen, aan de andere kant van de loopgraaf, in al bijna even erge kleinzielige, egoïstische eng geestigheid.

Met meer middelen voor Montasser, met meer aandacht voor zijn visie, krijgen meer mensen echte kansen tot grootse, mooie mensen uit te groeien. Het gaat hier in de limiet om iets dat veel groter is dan twee procent economische groei of een procent meer arbeidsplaatsen.

 

 Montasser AlDe’emeh, daar moet ge niet aan twijfelen. Neem het van mij aan.

 

 Stefaan Hublou Solfrian

 

Ter herinnering:

 

BIO Montasser AlDe’emeh

 

  • Geboren in Jordanië in april 1989; van Palestijnse origine
  • Studeerde Islamologie en Politieke Wetenschappen in ons land
  • Werkt aan een doctoraat over de ideologie van het jihadisme, het Arabische terreurgeweld, aan de Radboud Universiteit (NL)
  • Werkt voor het Gemeenschapsonderwijs in Brussel. Is een begaafd moderator die in no time kinderen met moslim achtergrond tot kritische zin weet te brengen. En van angsten weet af te helpen.
  • Maakt regelmatig reportages voor Knack.

 

 Verspreiding toegestaan mits binnen de afspraken van de Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!