De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Screenshot [GECENSUREErt].com

Moldavië, het volgende kruitvat van VS, EU en NAVO?

vrijdag 26 mei 2023 20:05
Spread the love

Elk jaar verlaten ongeveer 3.000 mensen Moldavië, een van de armste landen van Europa. De inflatie is enorm en de lonen en pensioenen houden geen gelijke tred. Tegelijkertijd bevinden de moldaviërs zich op een tweesprong over een gemeenschappelijke nationale identiteit. Terwijl sommigen streven naar nauwere betrekkingen met de EU en zelfs vereniging met Roemenië, dreigen anderen uit de boot te vallen.

In juni 2022 kreeg Moldavië de status van kandidaat-lidstaat van de EU. Onder leiding van de pro-westerse president Maia Sandu krijgt het land financiële steun van de VS en de EU voor humanitaire hulp en economische ontwikkeling. “Beslissingen voor Moldavië worden niet in Moldavië genomen”, zegt voormalig president van Moldavië, Vladimir Voronin. Een andere voormalige president, Igor Dodon, is door de Sandu-regering als pro-Russisch gebrandmerkt en onder huisarrest geplaatst wegens vermeende corruptie en verraad. In de 30 jaar van zijn onafhankelijkheid heeft Moldavië zes staatshoofden gehad en werd het heen en weer geslingerd tussen Rusland en het Westen.

Moldavië is ontstaan als gevolg van de ineenstorting van de USSR. Net als in andere delen van de voormalige Sovjet-Unie nam het nationale bewustzijn toe. De niet-erkende Transdnjestrische Moldavische Republiek, of Transnistrië, die zich begin jaren negentig van Moldavië heeft afgescheurd, blijft een bevroren conflict. Transnistrië onderhoudt nauwe betrekkingen met Moskou en wil vasthouden aan zijn multiculturele identiteit. Ook de Gagaoezen in het zuiden van het land leunen sterk aan bij Rusland.

Waar gaat Moldavië heen – oost of west? De documentaire neemt de huidige situatie onder de loep. Voormalige presidenten Igor Dodon en Vladimir Voronin en gewone gezinnen praten over de toekomst van hun land.

Bekijk: “Moldova’s Survival Games – Moldovans torn between Russia and the West”

Gepubliceerd: 17 September 2022  Productie: rtd.rt.com

Trailer
duur: 1:05

Documentaire:
Duur: 27:24

Deze documentaire in het russisch: “Молдавия. Игра на выживание

Lees ook: “Systemische corruptie in kandidaat EU-lidstaat onder goedkeurend oog van VS en EU

 

Deze documentaire is een productie van [GECENSUREErt].com. De EU-perscensuur is niet waterdicht. Met een standaard Proximus DSL-abonnement is het zonder extra ingreep mogelijk bovenstaande pagina’s te bereiken en de video’s af te spelen (standaard ingestelde Proximus DNS-servers: 195.238.2.22 en 195.238.2.21).

Mocht het u niet lukken, doe dan een internet-opzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(-netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Dit alles te klasseren onder: wat VRT u nooit zal vertellen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!