De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Systemische corruptie in kandidaat EU-lidstaat onder goedkeurend oog van VS en EU

Systemische corruptie in kandidaat EU-lidstaat onder goedkeurend oog van VS en EU

zaterdag 20 mei 2023 01:44
Spread the love

Gepubliceerde ‘valstrik’-videoconferenties leggen corruptie op het hoogste niveau in Moldavië bloot.
Opnames gepubliceerd door The Grayzone laten zien dat om zaken te doen in Chisinau het essentieel is dat er onder tafel met geld geschoven wordt richting president Maia Sandu en haar partij.

19 mei 2023
Bron: Leaked ‘prank’ calls expose top-level corruption in Moldova

De heersende elite van Moldavië blijkt één grote “familie” te zijn wiens gunst moet worden gekocht om in het land zaken te doen, zo blijkt uit video-opnames gepubliceerd door The Grayzone.
Ambtenaren, lobbyisten en zakenmensen boden hun diensten aan de undercoverver reporters aan en beloofden hen toegang tot president Maia Sandu – weliswaar voor een prijsje.

Enkele anonieme personen deden zich voor als amerikaanse zakenlieden die 50 miljoen dollar wilden investeren in Moldavië en hielden videoconferenties met een aantal contacten, waaronder voormalige ministers, leden van de regerende Partij van Actie en Solidariteit (PAS), adviseurs van Sandu, tussenpersonen en consultants, die aanboden hen door het corrupte politieke landschap van de voormalige Sovjetstaat te loodsen.

Sandu’s omgeving

Voor een investeerder die zaken wil doen in Moldavië, is het niet alleen wenselijk om toegang te krijgen tot iemand in de omgeving van Sandu, maar zelfs essentieel, zo zei Olga Melniciuc. Melniciuc adviseert premier Dorin Recean namens de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, een taak die volgens haar bestaat uit het organiseren van ‘informele doorlichtingsbijeenkomsten‘ tussen haar baas en potentiële investeerders.

Investeerders onderhandelen rechtstreeks met de premier of met de regering“, zei ze tegen de verslaggever. “Je hebt hun steun nodig en je moet één of andere doorlichting doorlopen hebben.”

Recean heeft naar Moldavische maatstaven een aanzienlijke rijkdom vergaard. De premier en zijn vrouw bezitten meerdere eigendommen, en volgens gegevens die door The Grayzone worden aangehaald, bezit Recean drie “zeer winstgevende” bedrijven, waaronder een bedrijf dat verkooppunten van KFC in het land beheert.

Buitenlanders die op zoek zijn naar een kennismaking met Recean of anderen uit Sandu’s omgeving kunnen kiezen uit een waaier aan makelaars, met Catalin Giosan een van de meest ervaren.

Giosan runt ProTV-Chisinau, een station dat in 1999 is opgericht. Hoewel ProTV in naam onafhankelijk is, staat Giosan dicht bij de PAS en klust hij wat bij als “partner” tussen de overheid en investeerders. “Een partner“, zo legde hij uit, “is iemand die je begeleidt in deze politieke omgeving, iemand die zorgt voor de verbinding tussen jou en de besluitvormers.”

Giosan bood aan om de reporter een presentatie te geven “over de politieke besluitvormingsprocessen in Moldavië, zodat je kunt begrijpen waar de macht ligt en hoe de beslissingen worden genomen.”

Noch Melniciuc noch Giosan hebben de ‘investeerders’ verteld hoeveel ze vragen voor hun diensten, of waar dat geld precies terecht zou komen. Oxana Draguta – een voormalig staflid van Sandu die nu werkt voor een opleidingsorganisatie die samenwerkt met de EU, de VS en de Open Society Foundations van George Soros – wierp wel enig licht op het proces.

Draguta legde uit dat de undercoververslaggever contant geld naar ‘particuliere instellingen‘ kon sturen, die het vervolgens naar Sandu en de PAS zouden doorsluizen zonder een papieren spoor achter te laten.

Draguta beschreef zichzelf als “een lid van deze partij, maar geen actief lid ervan“, eraan toevoegend dat als een investeerder een kennismaking met de partij wilde, ze “aan de overkant” naar de partijkantoren kon lopen en haar voormalige collega’s erom kon vragen.

Controle is een ‘mooi ding’

De politieke partij is een grote familie“, zei Oleg Ciubuc, lid van het PAS-bureau en contactpersoon tussen de partij en buitenlandse investeerders. “Het is mooi als je de meerderheid in het land hebt. Het betekent dat alle macht in het land wordt gecontroleerd door deze meerderheid, de ‘familie’.”

Ciubuc schepte op dat hij zijn lidmaatschap van de “familie” gebruikte om zijn broer een baan te bezorgen aan het hoofd van MoldTelecom, een telecommunicatiebedrijf in staatseigendom. Tegen potentiële investeerders zei Ciubuc dat zijn banden met de regering een garantie zijn dat contracten worden nagekomen en dat ze “100% volledige politieke steun” zullen hebben.

‘Bestuurd door de amerikaanse ambassadeur’

Deze maffia-achtige structuur wordt mogelijk gemaakt door Sandu’s geldschieters in Brussel en Washington. “We hebben een pro-Europese regering die wordt gesteund door de regering van de EU en de VS. Er is dus veel van deze pro-westerse steun”, zei Melniciuc. “Wij zijn [EU en NAVO] kandidaten … Dus dat is allemaal heel goed. Het creëert een goed speelveld voor investeerders.”

Moldavië vroeg in maart 2022 het lidmaatschap van de Europese Unie aan en kreeg in juni samen met Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bezocht Chisinau vijf maanden later om 250 miljoen Euro (270 miljoen USD) aan subsidies en leningen aan de regering van Sandu aan te kondigen. Vorig jaar heeft ook het United States Agency for International Development (USAID) 320 miljoen USD toegezegd aan haar land. USAID-topvrouw Samantha Power had in december een ontmoeting met Sandu in Chisinau en prees haar “agenda voor anticorruptie en democratische hervormingen“.

Terwijl westerse media Sandu aanvankelijk afschilderden als een hervormer en haar verkiezing als een “keerpunt in de strijd tegen corruptie”, is de toon van latere artikelen donkerder geworden. Een EU Today-rapport in maart stelde dat “corruptie veel erger is geworden onder het regime van Sandu, ondanks de westerse façade.”

Ondanks de corruptie en ondanks Sandu’s laag waarderingscijfer van 38%, betekent de locatie van haar land en haar verklaarde belangstelling voor het NAVO-lidmaatschap dat de VS en de EU haar regering waarschijnlijk zullen blijven steunen.

Moldavië grenst aan drie kanten aan Oekraïne en Sandu’s belangrijkste politieke rivaal – Igor Dodon – is voorstander van nauwere betrekkingen met Rusland. In de opiniepeilingen heeft Dodon minder dan een punt achterstand op Sandu. De EU stuurde vorige maand dan ook een missie naar Moldavië om “russische pogingen om Moldavië te destabiliseren” tegen te gaan, terwijl de VS blijkbaar de directe controle over de regering van Sandu hebben overgenomen.

Moldavië wordt hier bestuurd door de amerikaanse ambassadeur“, zei voormalig minister van Justitie Stanislav Pavlovschi. “Op dit specifieke moment is hij diegene die in praktijk Moldavië regeert. Je hebt honderden EU-consulenten die voor elk ministerie hier in Moldavië werken. Het staat dus onder zeer, zeer strikte controle van de kant van de EU.”

Het systeem functioneert “absoluut perfect“, zei hij, “omdat iedereen van geld houdt.”

Bron: [gecensureeRT].com

Het betreffende artikel van The Grayzone

Delen op sociale media toegelaten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!