De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mogen nooit eigenlijke achtergrond van uitbarsting geweld Israël vs Palestina vergeten
Opinie - Jart Voortman

Mogen nooit eigenlijke achtergrond van uitbarsting geweld Israël vs Palestina vergeten

maandag 9 oktober 2023 16:39
Spread the love

 

Zaterdag 7 oktober is de wereld opgeschrikt door een grootschalige aanslag van Hamas op Israël. In korte tijd werden duizenden raketten afgevuurd. Hamas brak door de Israëlische grenspost in het noorden van de Gazastrook. Militairen en burgers op Israëlisch grondgebied werden gekidnapt. Er wordt gesproken over zeker 600 dodelijke slachtoffers aan Israëlische kant. Nu is de vergeldingsactie van Israël op de Gazastrook begonnen. Flatgebouwen werden neergehaald zonder waarschuwing vooraf.

In onze media vallen de deskundigen over elkaar heen om commentaar te geven op de gebeurtenissen.

Mijn commentaar is als volgt:

Het treffen van burgers door gewapende aanvallen is in strijd met het oorlogsrecht. In het verleden hebben wij vaak geprotesteerd tegen het willekeurig bombarderen van stedelijke gebieden in de Gazastrook. Bij deze gelegenheid moeten wij stellen dat Hamas zich van dezelfde verwerpelijke middelen bedient.

We mogen echter nooit de eigenlijke achtergrond van de actuele uitbarsting van geweld vergeten. Het is niet gepast om ons commentaar te beperken tot de stelling dat Hamas een terreurorganisatie is en dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen. Is wat Israël deed in voorgaande aanvallen op de Gazastrook dan geen vorm van terreur?

De diepere achtergrond van het conflict is de hermetische afsluiting van de Gazastrook sinds 2007 en sinds 1967 de Israëlische bezetting van de Westbank.

Een paar voorbeelden:

In de laatste nieuwsbrief van Palestina Solidariteit hebben wij bericht dat Israël besloten heeft de export vanuit de Gazastrook volledig te blokkeren. De export vanuit de Gazastrook was tot voor kort slechts 10% ten opzichte van de tijd voor 2007. Die laatste 10% wordt dus nu ook afgepakt van de Gazastrook. De enige mogelijke conclusie uit deze maatregel is dat Israël de Gazastrook economisch nog verder lam wil leggen.

De annexatie van de Westbank gaat al jarenlang in een gestaag tempo verder.

Diefstal van land, mineralen en ongelijke verdeling van water.

We wijzen er hier nogmaals op dat het kolonistengeweld ongekende proporties aanneemt.

Op woensdag 21 juni 2023 vielen honderden kolonisten het dorp Turmusaya uit het district Ramala binnen. 30 huizen werden aangevallen. 10 huizen werden in brand gestoken. 27 auto’s werden in brand gestoken en tientallen fruitbomen in de velden rondom.

Het Israëlische leger liet de vandalen begaan. Dat is standaard. Israëlische soldaten hebben alleen als taak Israëlische kolonisten te beschermen.

Israël moet nu eindelijk eens gaan beseffen dat het waarborgen van de veiligheid van haar burgers onmogelijk is zonder het opheffen van de fundamentele discriminatie van het Palestijnse volksdeel.

Gelijke burgerrechten voor iedereen!!

 

Jart Voortman is redactielid van de nieuwsbrief van Palestina Solidariteit

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!