De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Moet mobiel internet door overheid aangemoedigd worden?

Moet mobiel internet door overheid aangemoedigd worden?

donderdag 24 september 2015 16:22
Spread the love

Minister De Croo riep gisteren reeds voor de tweede maal de media erbij om zijn campagne voor mobiel internet in de kijker te zetten. De Belgische operatoren schenken nu zelfs gratis mobiel internet voor iedereen zo blijkt. Een liberaal en telecomoperatoren die iets gratis wegschenken, dat is verdacht.
De minister geeft aan voor iedereen mobiel internet belangrijk te vinden “want dat is goed voor de economie”. Zoals wel vaker botsen de belangen van de economie met wat goed is voor de mens. Zoals blijkt uit de Koppen reportage onlangs raken veel mensen verslaafd aan internet. Mensen, en vooral zij die nooit anders geweten hebben geboren na pakweg 1995, voelen zich ongemakkelijk en kaal zonder hun smartphone bij de hand. Kijk eens rond en je merkt hoe de mensheid op een decennia tijd afhankelijk is geraakt van dat machientje. Het is een verlengstuk van de hand, zo lijkt het wel.
Internet en apps zijn verslavend, wie dat ontkent moet het maar eens een week zonder doen, te beginnen vanaf nu.
Een overheid die bezorgt is om haar burgers ipv de economische groei zou zich zorgen kunnen maken om dit fenomeen. We worden afhankelijk van die technologie en voelen ons slecht zonder. Dat maakt ons als mensen zwak en kwetsbaar.
Maar neen, we leven in een systeem waarbij de economie moet groeien of het systeem stuikt in elkaar. Afhankelijk zijn van zulke machientjes is goed voor de economie. Om de zoveel tijd verschijnt er een nieuw exemplaar en ze worden door de kapitalistische industrie zo gemaakt dat ze niet lang meegaan zodat je een nieuwe zou kopen. Ze willen gewoon je geld, ze geven niks om je welzijn.
De minister wil 100% van de mensen aan het mobile internet. Wel dat is dan zonder mij gerekend. Nooit, jamais, nunca, never. Ik kijk al genoeg internet als ik thuis ben. Tenzij mijn werkgever het me zo’n machientje verplicht, wat waarschijnlijk zo zal zijn in de toekomst.
Ik ben bezorgd om die toekomst. Zal ik nog wel meekunnen met al die technologische snufjes ? Ik heb een hekel aan die machientjes, het klikt niet tussen ons.

Ik weet niet of ik wel houd van de tijd waarin we leven. Een machientje in de hand en binnenkort een boel drones boven ons hoofd.
Kijkt er eigenlijk iemand nog wel eens naar de sterren?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!