De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Meer dan 100.000 Europeanen zeggen neen tegen veggieburger ban
EVA vzw

Meer dan 100.000 Europeanen zeggen neen tegen veggieburger ban

Het voorstel van het Europees Parlement om het gebruik van woorden zoals burger en worst te verbieden voor vleesvervangers en beschrijvende termen zoals yoghurtstijl en kaasalternatief voor zuivelvervangers wordt door de Europeanen breed verworpen met een petitie die nu al meer dan 100.000 handtekeningen telt.

vrijdag 9 oktober 2020 14:30
Spread the love

 

Veggie schijven en buizen

De finale stemming over de burgerban vindt plaats in de week van 19 oktober. De Europese Parlementsleden zullen over 2 voorstellen stemmen, gekend als amendement 165 en 171. Amendement 165 wil verbieden dat plantaardige producten verwijzen naar woorden die typisch gebruikt worden voor vleesproducten zoals burger en worst. Veggie burgers zullen dan  veggie schijven worden en veggie worsten veggie buizen.

Amendement 171 wil de restricties op zuivelgerelateerde woorden uitbreiden. Woorden zoals amandelmelk en vegan kaas zijn al verboden in de EU, maar 171 gaat verder en zou het verbieden om beschrijvende termen te gebruiken zoals kaasalternatief en yoghurtstijl. Allebei de amendementen worden voorgesteld omdat consumenten anders te veel verward zouden zijn.

Wat dan met pindakaas en kokosmelk?

Nena Baeyens van EVA vzw: “Er is absoluut geen bewijs dat consumenten verward of misleid zouden zijn door de manier waarop plantaardige producten nu genoemd worden. Integendeel, door ze nu anders te noemen, zal er pas verwarring ontstaan. Meer dan 100.000 mensen zijn het met ons eens. Dat blijkt uit de petitie die ProVeg lanceerde.

“Plantaardige vleesvervangers worden al vele tientallen jaren op de Europese markt verkocht als veggie worsten en burgers en dit is nooit een probleem geweest. Pas nu deze producten hun weg hebben gevonden naar de grote supermarkten en steeds populairder worden, vraagt de vleeslobby om een verbod.

“Het gebruik van termen zoals burger, worst en kaasalternatief is belangrijk in de communicatie naar de consumenten omdat ze verwijzen naar hoe je de producten kan gebruiken en om een idee te geven over de smaak. Net zoals we allemaal weten dat er geen echte kaas in pindakaas zit en geen melk in kokosmelk, weet de Europese consument ook wat ze moeten verwachten als ze veggie burgers en veggie worsten kopen.”

In strijd met de Europese Green Deal en de Farm to Fork Strategie

Laurens De Meyer van BBL: “De voorstellen zijn in contradictie met de Europese doelstellingen om een gezonder en duurzamer voedselsysteem te creëren. In de Farm to Fork Strategie staat duidelijk dat er nood is om de consumenten te helpen om duurzame voedselkeuzes te maken en om het makkelijker te maken om voor gezonde en duurzame producten te kiezen.

Ook de industrie en bedrijven zoals Fit Food, Greenway, La vie est belle en Noble health food zijn tegen de ban. Nestlé: “Plantaardige producten zijn het perfecte antwoord op de stijgende verwachting bij de consument rond gezondere en duurzamere voedingsproducten. De plantaardige voedings- en drankensector is een van de meest innovatieve en snelst groeiende sectoren in de voedingsindustrie. Een evolutie waar ook de Europese landbouwers hun graatje van kunnen meepikken door te diversifiëren richting eiwitrijke gewassen zoals soja, fava bonen, gele erwt enz.”

 

Zie hier de link naar de petitie.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!