De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Maps & Atlases in Oostende

Maps & Atlases in Oostende

dinsdag 26 februari 2013 11:56
Spread the love

Maandagavond trad de Amerikaanse rockband Maps & Atlases op in De Kleine Post in Oostende. Voor een kleine twintig toeschouwers.

De Kleine Post is het concertzaaltje op de derde verdieping van De Grote Post, het nieuwe Cultuurcentrum in Oostende. Serge Feys zorgt er voor de muziekprogrammatie.  Dat hij inging op het aanbod om Maps & Atlases tijdens hun UK & European Tournee ook in Oostende te laten optreden, op een maandagavond dan nog, heeft vermoedelijk te maken met een deal met de concertpromotor.  De afgelopen weken speelde M&A in Duitsland, Zweden en Denemarken, vanavond in Parijs, en daarna volgen nog tien gigs in de UK. Het concert in Oostende was het enige in de Benelux. Dat er weinig volk was, heeft ook te maken met de geringe naambekendheid van de band met thuisbasis Chicago.

Waar de nieuwe elpee ‘Beware and Be Grateful’ vooral opvalt door de vele vocale hoogstandjes, was daar in Oostende weinig van te merken. Alleen zanger Dave Davison maakte gebruik van een microfoon om zijn soms scherpe, soms nasale stem door de ruimte te laten klinken. Davison ziet eruit als een overjaarse hippie, met lang krullend haar, een slordige baard en een voorhistorisch brilletje.  In tegenstelling tot op de lp’s en ep’s van de groep was hij vaak heel slecht verstaanbaar, overstemd door de andere instrumenten. Leadgitarist Erin Elders ruilde af en toe zijn gitaar voor de keyboards en bassist Shiraz Dada ging ook krachtig tekeer op een grote trom die helemaal vooraan stond en af en toe, net als enkele prisma’s op het podium, opgelicht werd in blauw of groen. Drummer Chris Hainey zorgde dan voor de mastiek die de geluiden met elkaar verbond.

Het was een zeer middelmatig concert dat nogal slordig opgebouwd werd. Enkele Franstalige fans gingen aanvankelijk uitzinnig uit de bol, maar hielden hun uitspattingen niet lang vol. Hoewel Maps & Atlases in de vakpers geprezen wordt om zijn vernieuwende aanpak, zag ik een groep aan het werk zoals er dertien in een dozijn zijn.  Niet ongenietbaar, niet onverdienstelijk, maar zeker geen band die de oversteek van Chicago waard is.  De Grote Post zal wel moeten opletten dat het niet dezelfde fout maakt als Muziekcentrum Cactus, dat grossiert in groepen die niemand kent en waar ook niemand naartoe gaat. De Vlaamse Gemeenschap betaalt toch.

Misselyk

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!