De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leve voetbal, anti-FIFA

vrijdag 18 november 2022 10:31
Spread the love

Het WK-voetbal komt eraan. Dit jaar niet bij terrasjes en zalig lange dagen maar knus in de kroeg tijdens de donkerste dagen van het jaar.

 

Het WK gaat door in Qatar, dat zich zo internationaal meer op de kaart wil zetten. Het is een goede zaak dat het westen niet langer het centrum van de wereld is. Het is bedenkelijk dat er zoveel arbeid nodig was om de nodige infrastructuur te voorzien. Infrastructuur die na 2022 quasi nutteloos is. Wat moet Qatar met al die stadions? De cijfers over het aantal dodelijke slachtoffers tijdens de bouw ervan loopt uiteen van 6500 tot 3. Over de werkomstandigheden zal ik niet uitweiden. Daar heb ik te weinig kennis van. Wel is duidelijk dat de toekenning van van het WK voetbal aan Qatar een foute beslissing was vanwege de FIFA.

Met die toekenning probeert FIFA zelfs niet de schijn op te houden vrij te zijn van corruptie. Dat is gewoon overduidelijk. Geld regiert die Welt. Zeker in het voetbal. Denk maar aan de flitsende reclamepanelen naast het voetbalveld tijdens de (top)wedstrijden tegenwoordig. Moest FIFA echt begaan zijn om het culturele aspect voetbal en dit willen beschermen, het zou die flitsende reclamepanelen die om uw aandacht schreeuwen verbieden. Dat er dan iets minder inkomsten zijn voor de topclubs daar zullen de profvoetballers geen boterham minder om eten. Maar neen, het gaat om geld, niet om het beschermen van cultuur bij FIFA. Kapitalisme sluipt overal door in de samenleving en dringt zich steeds meer op. 50 jaar geleden weigerde de BRT nog de voetbalwedstrijd tegen Duitsland uit te zenden omdat er extra reclamepanelen waren gezet. Tijden veranderen, maar niet altijd ten goede.

 

Een foute, ethisch bezwaarlijke en ecologisch onlogische toekenning van FIFA dus. Het WK boycotten dan maar? Hoe doe je dat? Op zich is de animo (voorlopig) minder dan bij vorige edities. Dat is op zich al een doorn in het oog van FIFA. Hier speelt mogelijks het tijdstip, het is november en niet juni, en waarschijnlijk ook het ethische aspect. Maar ook, niet te onderschatten, het westerse centristische denken dat vooral bij iets oudere mensen nog leeft. Want ook een WK in de VS zou je kunnen boycotten gezien het de grootste wapenproducent ter wereld is, gezien zijn agressieve militaire interventies, de uitvoering van de doodstraf, steun aan de apartheid in Palestina/Israël, dodelijke slachtoffers van politiegeweld etc.

Of je al dan niet kijkt of protesteert is een persoonlijke zaak. Ik zet me voor het scherm en begeef me naar de kroeg. De horecacultuur staat al fel onder druk, zo’n potje voetbal brengt mensen samen. Langs de ene kant is het intens en vol emoties, langs de andere kant is het gewoon een bal die al dan niet over een doellijn gaat. Geweldig toch.  Het is een internationaal gebeuren, overal op de planeet wordt het gevolgd. Dat zorgt voor verbondenheid. Zowel in de lokale pub als globaal. Daarom, leven voetbal en anti-FIFA.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!