De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuvense Persclub veroordeelt belaging collega scherp

Leuvense Persclub veroordeelt belaging collega scherp

zaterdag 29 oktober 2022 12:57
Spread the love

De Leuvense Persclub veroordeelt scherp de belaging via sociale media en andere kanalen waarvan een collega-journalist sinds een tiental dagen slachtoffer is. De Persclub roept eenieder op hiermee onmiddellijk te stoppen. De betrokkene kreeg vooreerst eind vorige week uit vele hoeken de volle laag van tal van personen die hem onterecht verdachten auteur te zijn van het omstreden bericht in Leuven Actueel dat het stadsbestuur beslist had om af te stappen van het woord ‘kerstverlichting’ en het voortaan te spreken over ‘winterfeestverlichting’, Daags nadien werd de journalist aangepakt over zijn onlinebericht dat Filip Dewinter voor een lezing in Kessel-Lo slagen kreeg van actievoerders en door een van hen tegen de grond gewerkt werd. Op basis van info van de politie werd het al na enkele minuten gecorrigeerd in ‘aangevallen en tegen de grond gewerkt’.

Deze scheldpartijen aan het adres van de Leuvense journalist die soms zelfs gepaard gingen met fysieke bedreigingen kaderen in een algemene verruwing die zich de afgelopen jaren in ons land en elders manifesteert in de omgang met journalisten en die steeds ergere proporties lijkt aan te nemen. Om de samenleving bewust te maken van het toenemend geweld op journalisten richtte de Vlaamse Vereniging van Journalisten samen met Vlaams Mediaminister Dalle recent de website persveilig.be op. De site bevat onder meer een Meldpunt voor gevallen van agressie en tools (perskaart, verzekeringen, helmen, opleidingen…) die journalisten kunnen gebruiken om veilig te werken. “Als journalisten slachtoffer worden van agressie dan kan er geen sprake zijn van persvrijheid”, aldus minister Dalle bij de voorstelling deze site.

Voor meer info: Luc Vanheerentals 0497 29 80 89.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!