De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

LEUVENS WERELDCAFE DONEERT 2230 EURO AAN VZW PIRLEWIET

LEUVENS WERELDCAFE DONEERT 2230 EURO AAN VZW PIRLEWIET

maandag 30 augustus 2021 13:52
Spread the love

LEUVENS WERELDCAFE DONEERT 2230 EURO AAN VZW PIRLEWIET

Tijdens een bijeenkomst van vrijwilligers heeft het Leuvens Wereldcafé zondagavond (29/8) 2.230 euro geschonken aan de vzw Pirlewiet. Ik hierover een interview met Marc Berghman, voorzitter van het Leuvense Wereldcafé en Peter Roels van de vzw Pirlewiet.

VRAAG: Wat maakt het Wereldcafé uniek?

MARC BERGHMAN: Het Wereldcafé is een praat- en eetcafé waar we alleen fair tradeprojecten serveren zowel van het noorden als het zuiden. Het gaat om nogal wat producten uit de Wereldwinkel, maar ook uit kleine artisanale brouwerijtjes. Van de verkoop van sommige biertjes gaat een kleine bijdrage gaat naar projecten in het noorden of zuiden die het wat moeilijker hebben.

VRAAG: Jullie hebben vandaag de vrijwilligers in de kijker gezet? Op hoeveel kunnen jullie er rekenen?

MARC BERGHMAN: We hebben vrijwilligers van alle soorten. In totaal zijn er dat een 60-tal actief in het Wereldcafé. Het gaat om mensen die tappen, in de keuken staan, de was of de poets doen, dessertjes maken, zowat van alles…

VRAAG: Jullie schenken een fameuze cheque aan de vzw Pirlewiet. Leg uit.

MARC BERGHMAN: De vrijwilligers kiezen elk jaar een project in het noorden of zuiden waar de fooien aan geschonken worden. De keuze viel dit keer op Pirlewiet die 2..230 euro krijgt. Deze vzw organiseert gratis vakantiekampen voor gezinnen in armoede om op die manier de beslommeringen van elke dag – voor deze mensen is het niet alleen leven, maar ook overleven – even te vergeten.

VRAAG: Wat doet vzw Pirlewiet precies?

PIETER ROELS: We organiseren al bijna 34 jaar vakanties voor mensen die in armoede leven. Het gaat zowel om vakanties voor kinderen, tieners, gezinnen, volwassenen onder mekaar als voor kinderen met beperking. De kinderen zijn afkomstig uit heel Vlaanderen. Ze worden naar ons doorverwezen door OCMW, schuldbemiddeling… en anderen die mensen helpen in hun moeilijke penibele omstandigheden.

VRAAG: Hoeveel mensen bereiken jullie op jaarbasis?

PIETER ROELS: Dat gaat toch om de 400 à 500 personen zijn. Die vragen natuurlijk wel heel veel begeleiding ook. Deze groepen hebben meer begeleiders nodig dan een normale groep. In totaal gaat het toch om zo’n 600 à 700 mensen.

VRAAG: Jullie krijgen hier een mooie cheque. Komt die van pas?

PIETER ROELS: Zeer zeker. De vakantie voor volwassenen is daarmee al voor een heel groot deel mee gedekt. De helft van onze financieringsbron zijn giften, acties zoals deze… Het andere deel is afkomstig van de Vlaamse organisatie ‘iedereen verdient vakantie’.

VRAAG: Welk is de organisatie die volgend jaar de opbrengst van de fooien gaat krijgen?

MARC BERGHMAN: De volgende organisatie is Siddartha en die hebben zowel projecten hier in Baal als in Ethiopië. In Baal zijn ze vooral bezig met begeleiding van mensen met een handicap. Dit maken overigens allerlei spulletjes die wij dit jaar te koop aanbieden. Het gaat om appelsap, vogelnestjes… In Ethiopië hebben zij tal van projecten zowel voor weeskinderen van HIV-slachtoffers, maar voor ook opleidingsprojecten voor moeders en vaders, ontwenningsprojecten. Per jaar willen zij er een tiental huizen te bouwen met primitieve materialen.
LUC VANHEERENTALS

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!