De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuven wil twee gokkantoren in centrum behouden

Leuven wil twee gokkantoren in centrum behouden

dinsdag 26 september 2023 17:03
Spread the love

Interessante discussie gisterenavond in de Leuvense gemeenteraad tussen volksvertegenwoordiger Els Van Hoof (CD&V) en burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) over het beleid ten aanzien van fysieke gokkantoren op het grondgebied. Sinds enkele jaren moeten gokkantoren een convenant afsluiten met het lokaal bestuur wat dit de mogelijkheid geeft om hen te weren, hetgeen ondertussen gebeurd is in steden als Genk, Mechelen, Deinze…

Van Hoof, die in de Kamer een belangrijke rol speelt in de wetgeving hieromtrent, wees erop dat gokverslaving in ons land steeds meer toeneemt en fysieke gokkantoren in het straatbeeld hiertoe bijdragen. Uit cijfers van de Druglijn blijkt dat in 2016 5,2 procent van de Belgen ouder dan 19 risicovol (4,3 procent) of problematisch (0,9 procent) gokken. In absolute cijfers gaat het om bijna een half miljoen mensen. Van Hoof vroeg dan ook dat Leuven een uitdovend beleid zou voeren ten aanzien van gokkantoren.

Ridouani repliceerde dat Leuven slechts twee gokkantoren op haar grondgebied telt, één in de Diestsestraat en één in de Tiensestraat. Omdat beiden historisch aanwezig zijn in de stad, volgens de politie niet tot problemen leiden en nauw opgevolgd worden, werd met hen in het verleden een convenant afgesloten. Ridouani zei voorts dat hij geen andere gokkantoren in de stad zou toelaten. “Gezien deze zich wettelijk niet in de buurt van scholen, jeugdlokalen en dergelijke mogen situeren is dat ook quasi onmogelijk in Leuven”.

Van Hoof repliceerde dat ook deze twee gokkantoren omwille van de nabijheid van scholen (Miniemeninstituut in de Diestsestraat en Sancta Maria in de Tiensestraat) in feite wettelijk niet kunnen. Ze vroeg daarom met aandrang dat Leuven met hen geen nieuwe convenant zou afsluiten en op die manier het voorbeeld volgen van andere steden. Omdat convenanten volgens haar om de drie jaren moeten vernieuwd worden zal dit eerlang kunnen.

Gokken kan ook online en meedoen met de Nationale Loterij, wat je kan doen in nagenoeg elke krantenwinkel, is eveneens een mogelijkheid. Gokreclame is sinds 1 juli zo goed als verboden, maar voor de sportsector geldt nog een overgangsperiode. Voor voetbalclubs is dit verboden vanaf het seizoen 2025-2026. Het stadsbestuur, dat eigenaar is van het stadion waar OHL speelt, zou de club daarom kunnen vragen onmiddellijk te stoppen met gokreclame op voetbalshirts. De hoofdsponsor van OHL is … een gokbedrijf.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!