De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Komt ook Vlaams Belang in het vizier van Identiteit en Democratie?

Komt ook Vlaams Belang in het vizier van Identiteit en Democratie?

zaterdag 25 mei 2024 14:02
Spread the love

Omwille van de uitspraak van Maximilian Krah, de lijsttrekker van AfD bij de Europese verkiezingen, ‘dat niet alle SS-ers criminelen waren’ breekt Identiteit en Democratie, de fractie in het Europees parlement, waartoe ook het Vlaams Belang behoort, met het Duitse Alternative für Deutschland. Vraag is waarom Identiteit en Democratie dezelfde maatregel niet neemt ten aanzien van het Vlaams Belang? In het vonnis waarmee de Gentse correctionele rechtbank op 12 maart een aantal leden van Schild & Vrienden veroordeelde wordt Brieuc Suys, parlementair medewerker van Tom Vandendriessche, EU-parlementslid en lijsttrekker van het Vlaams Belang voor de Europese verkiezingen, beschuldigd ‘te sympathiseren met de nazi-ideologie’. Wegens negationisme en medewerking aan een discriminerende vereniging werd Suys veroordeeld tot een celstraf van 8 maanden met uitstel voor de duur van drie jaar en een boete van 8.000 euro. Tot op vandaag is Suys desondanks nog altijd aan de slag bij Vandendriessche. Waar wacht Identiteit en Democratie op om ook Vlaams Belang uit de Europese fractie te zetten?

Uit het vonnis blijkt onder meer dat Suys op 10 januari 2018 in de besloten FB-groep van Schild & Vrienden twee foto’s naast elkaar postte van een jongeman met de onderschriften ‘Voor S&V’ en ‘Na S&V’. Op de tweede foto staat de jongeman met ontblote borst waarop een hakenkruis is getatoeëerd en een pistool in de hand. “Daarmee wordt gesuggereerd dat de man dankzij S&V is uitgegroeid tot een neonazi. Het bericht houdt onmiskenbaar de goedkeuring in van de nazi-ideologie en de daaruit voortvloeiende genocide en verbindt S&V daarmee”, aldus de rechter. Dat Suys sympathiseert met de nazi-ideologie blijkt ook uit het feit dat in het kader van het gerechtelijk onderzoek op diens laptop afbeeldingen zoals hakenkruisen werden aangetroffen die verwijzen naar de nazi-ideologie. Er werden ook audiobestanden aangetroffen van Hitler en de Waffen SS. De onderzoekers vonden ook een fotodossier met verschillende racistische afbeeldingen evenals een negationistische afbeelding. “De beklaagde onderschrijft hiermee de nazi-ideologie en de daaruit voortvloeiende genocide en minimaliseert minstens schromelijk de genocide die tijdens WOII door het Duitse nationaal-socialistische regime gepleegd werd”, aldus de rechter.
Luc Vanheerentals

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!