De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is het bestaan vooral getekend door het Catastrofale? Of is de Liefde aan het winnen?

zaterdag 20 juni 2020 08:42
Spread the love
Vanmorgen ben ik opgestaan met het besef, bij de eerste bittere, handgemalen koffie van een goed merk, wetend dat een geliefde op weg is, na in zes dagen zes opiniestukken te schrijven in onze cultuurkring van de Vrije Meningsuiting: de Liefde is aan het winnen!
Waarom mogen we dit afleiden?
Als het oog terugschouwt op de tijd voor mei 68, en in toenemende mate verder, vóór de bevrijdingsarbeid die Freud (‘Vreugde’) ons heeft geleverd.
Als ik verneem dat mensen als David Van Reybrouck, Dirk Draulans, de multipele vader, en Tom Lannoye, en bij de vrouwen een Alicja Gescinska en een Griet Vandermassen en de toffe madammen die acteren in Thuis en Familie de toon heden zetten.
Als ik observeren mag hoe een man als seksuoloog Piet Nijs zijn goede boodschappen mag brengen, en gehoor krijgt, en Dirk De Wachter en Pieter Adriaens, zijn collega’s, zonder achter de tralies te vliegen of een beroepsverbod op te lopen of gehoond te worden. Hoe een Goedele Liekens, voorlopig nog wel beperkt in eigen land, maar wel in een groter land als het Verenigd Koninkrijk massaal respect en aandacht ontvangt met haar boodschap rond Seksuele Gezondheid…
Als ik zie hoe vrij de lichamelijke liefde en opgewonden aantrekking op niet-commerciële, spontane sites als Flickr in zoveel rijkdom mag en kan en wil aan bod komen, te consulteren bijna zonder kosten.
Er is werkelijk meer ruimte voor Liefde gekomen sinds pakweg wereldoorlog een!
Een oorlog die mede ontketend werd door generaal-keizers die ‘s nachts alleen sliepen op een ijzeren soldatenbed. Sinds het opstandig-trieste appel van de eeuwige Vlaamse priester Karel van Isacker, “Mijn land in de kering!”, die daarmee de situatie van voor die oorlog trachtte op te hemelen.
Wat er nu nog kan en wil verbeteren is misschien juist dat we meer investeren in de voor elkaar zorgende Naastenliefde. En zeg nu zelf, met Corona is dat soort broederlijke houding toch voorzichtig van start gegaan?

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!