De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Iran: Gelekte videobeelden uit Evin-gevangenis tonen glimp van wreedheden tegen gevangenen

Iran: Gelekte videobeelden uit Evin-gevangenis tonen glimp van wreedheden tegen gevangenen

Amnesty International analyseerde gelekte bewakingsbeelden waarop de vreselijke mishandeling van gevangenen in de Evin-gevangenis in Teheran (Iran) te zien is. Volgens Amnesty tonen de beelden nog maar eens aan hoezeer de straffeloosheid heerst in Iran voor gevangenisbewakers die gevangenen folteren en onderwerpen aan andere wrede, onmenselijke en vernederende behandelingen.

woensdag 25 augustus 2021 17:37
Spread the love

 

De mensenrechtenorganisatie analyseerde 16 gelekte videoclips, verkregen via onafhankelijke Iraanse media. Op de bewakingsbeelden is schokkend visueel bewijs te zien van slagen, seksuele intimidatie, en het bewust verwaarlozen en mishandelen van mensen die medische zorg nodig hebben, wat Amnesty International al jaren documenteert. De video’s bevestigen ook bezorgdheden over chronische overbevolking en eenzame opsluiting in wrede, onmenselijke omstandigheden.

“Deze beelden zijn erg verontrustend en geven een zeldzaam beeld van de wreedheden die gevangenen in Iran geregeld ondergaan”, reageert Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Het is schokkend te zien wat gebeurt binnen de muren van de Evin-gevangenis, maar helaas is de mishandeling die we in de gelekte beelden zien slechts het topje van de ijsberg van de folterepidemie in Iran.”

In de Evin-gevangenis zit onder meer de Zweeds-Iraanse VUB-professor Ahmadreza Djalali al meer dan 5 jaar opgesloten. “Deze beelden zijn ook opnieuw een heel schrijnende herinnering aan het lot van Dr. Djalali.”, zegt Wies De Graeve. “Ook hij werd aan foltering onderworpen, krijgt niet de medische zorg die hij nodig heeft en leeft met een constante dreiging van executie. Samen met vele anderen blijven we druk zetten en actievoeren zodat Ahmadreza Djalali eindelijk wordt vrijgelaten en herenigd kan worden met zijn gezin.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!