De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Vooruit Diepenbeek
Musa Kanmaz

“How dare you, Conner”. Faut le faire!

vrijdag 14 mei 2021 09:06
Spread the love

 

Niet dat ik de grootste activist ben of de Belgische politiek op de voet volg, maar deze 1-mei-ochtend werd het me teveel. Hoeveel zou Conner Rousseau, voorzitter van de partij Vooruit, betaald hebben, vroeg ik me die ochtend af, voor de fameuze marketingstunt waarmee ze de Dag van de Arbeid wilden vieren. ‘Hard werken, hard genieten’ postte Vooruit op al zijn mediakanalen.

De naamsverandering van sp.a naar Vooruit komt duidelijk niet alleen. Van politieke partij naar beweging vormde slechts de eerste stap. En nu volgt nog meer van dat: ‘Hard werken, hard genieten’, vrij naar ‘play hard, work hard’. De kapitalistische en liberale logica perfect gevat in één slagzin. En dat op 1 mei, Dag van de Arbeid, zowat het enige wat arbeiders nog rest na decennia neoliberale afbraakpolitiek, mét de socialisten mee aan het roer trouwens.

Faut le faire!

Omdat de boog niet altijd gespannen kan staan en de werkmens ook mag genieten had Vooruit nog meer in petto: ter ere van 1-mei werd een heus ‘limited edition Vooruit-bier’ uitgebracht (I kid you not). Wanneer er geen visie en inhoud is, rest enkel nog verpakking en vorm, inderdaad.

Dit is niet meer of niet minder dan een regelrechte slag in het gezicht van de werkmens! Heeft Rousseau er wel eens bij stilgestaan hoeveel ‘genieten van een biertje’ er overblijft na een leven lang hard werken met een kapotte rug als resultaat, met medische kosten die de pan uitswingen om te eindigen met een burn-out of je oude dag aan de bedelstaf te moeten omdat je pensioentje niet volstaat? Om niet te spreken over de gezinsdrama’s na een coronajaar met onzekere (job)vooruitzichten, isolement, eenzaamheid en meer van dat.

Conner Rousseau zelf zal ongetwijfeld wel genoten hebben toen hij zich die 1-mei-ochtend in de spiegel bekeek: hij zag een hippe politicus met witte sneakers en een sixpack waar hij ongetwijfeld zeer hard voor ‘gewerkt’ heeft.

Dit is de arbeidersstrijd anno 2021: de voorzitter van dé socialistische partij, excuseer, beweging, die politiek reduceert tot een reclameslogan en een uniek biertje.

Of om het met de woorden van de Franse schrijver Édouard Louis te zeggen: “Voor de heersende klasse is politiek meestal een esthetische kwestie: een manier om over zichzelf te denken, een manier om de wereld te zien, om zichzelf op te bouwen. Voor ons was politiek een kwestie van leven of doodgaan”.

 

Musa KANMAZ werkt als psycholoog in Gent. Hij groeide op in een Turks arbeidersgezin in de Limburgse mijnstreek.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!