De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Heldin Sabra, agent van de Mossad... Screenshot twitter @theIMEU
Opinie -

Hollywood verheerlijkt Israëlisch geweld met ‘superheldin’ Sabra

Onze populaire cultuur is doordrongen van ideologie. Dat is onvermijdelijk en op zich zelfs prima, zolang we er ons bewust van zijn. Ideologische klemtonen kunnen emancipatorisch werken, denk bijvoorbeeld aan de zwarte Ariël in de nieuwe tekenfilm De Kleine Zeemeermin van Disney. Het kan echter evengoed bijzonder reactionair uitpakken, zoals met de nieuwe Marvel-film waarin Mossad-agent Sabra als 'heldin' apartheidsgeweld verheerlijkt.

dinsdag 25 oktober 2022 19:11
Spread the love

 

Hollywood-kaskrakers hebben Palestijnen zelden in een positief daglicht gesteld, laat staan de Israëlische regering op de korrel genomen voor haar apartheidsmisdaden. De komende Marvel-film met de veelzeggende titel Captain America: New World Order gaat daarenboven nog een stap verder. Deze film presenteert een Israëlisch politieagent, tevens Mossad-spion, als ‘superheld’.

Heroïseren van apartheid

De Mossad? Is dat dan niet de Israëlische inlichtingendienst verantwoordelijk voor het doden en jarenlang opsluiten van duizenden Palestijnen? Volgens het Institute for Middle East Understanding (IMEU) draait het profiel van deze superheldin Sabra rond een verontrustend verhaal over de dood van een Palestijns kind.

Heel haar verhaal zit vol racistische, anti-moslimstereotypen en ontmenselijkende voorstellingen van Palestijnen – een non-stop verheerlijking van Israëlisch militair geweld.

Bovendien herinnert haar naam Sabra schaamteloos aan het bloedbad van Sabra en Shatila in Beiroet in 1982, waarbij duizenden Palestijnse en Libanese burgers brutaal werden vermoord door een Libanese militie terwijl het Israëlische leger toekeek.

Gezien het wereldwijde bereik en de culturele invloed van Marvel-films, is het creëren van een held die uitgaat van een agent van een brutaal apartheidsregime simpelweg gewetenloos.

Door het Israëlische leger en politie te verheerlijken, bevordert filmbedrijf Marvel het geweld van Israël tegen Palestijnen en maakt het zo mee de voortdurende onderdrukking mogelijk van miljoenen Palestijnen die leven onder het bezettingsbewind van Israël.

Protest neemt toe

De organisatie American Muslims for Palestine heeft Disney en Marvel Studios opgeroepen om “de schade die zij hebben aangericht onmiddellijk ongedaan te maken en het ondoordachte plan om ‘Sabra’ in de komende Marvel-film op te voeren onmiddellijk te annuleren.”

Doe mee met intussen meer dan twintigduizend anderen en onderteken hun petitie.

Laten we nog even in herinnering brengen dat de jarenlange aanvallen van de Israëlische regering op de Palestijnen intussen escaleren, met niveaus van geweld op de Westelijke Jordaanoever die sinds 2014 niet meer zijn voorgekomen. Daarmee wordt één ding steeds duidelijker: dit is een niet-verklaarde oorlog van een bezetter tegen een bezet volk.

Deze zomer 2022 nog hebben Israëlische luchtaanvallen 50 mensen gedood in Gaza, waaronder 17 kinderen. Afgelopen mei hebben Israëlische sluipschutters de beroemde Palestijns-Amerikaanse verslaggeefster Shireen Abu Akleh vermoord en Israëlische soldaten verstoorden nadien de begrafenisplechtigheid. Ondertussen blijven de VS en de EU hun steun aan de Israëlische regering voortzetten.

Het protest tegen het apartheidsregime wint ook in academische en culturele kringen aan kracht, ondanks de inspanningen van de zionistische lobby om protestbewegingen die wereldwijd opkomen voor de rechten van de Palestijnen in diskrediet te brengen.

Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop de kunsttentoonstelling Documenta 15 in Kassel belaagd werd door een rel over beweerd antisemitisme, omdat sommige van de deelnemers de BDS-campagne steunen.

Frans auteur en kersvers Nobelprijswinnaar Annie Ernaux, de recent overleden Franse filmgrootheid Jean-Luc Godard, de kunstenaar Francis Alÿs die België vertegenwoordigt in deze editie van de Biënnale van Venetië, steunen allen de Palestijnse strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid, voor hun recht op zelfbeschikking.

U toch ook?

De auteur van deze Opinie is bij de redactie bekend.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!