De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoezo, het VB is niet democratisch?

maandag 6 februari 2023 17:24
Spread the love

De strijd met ultra-rechts moet je overal voeren, volgens mij. In de parlementen, bij toevallige ontmoetingen en gesprekken, maar ook op sociale media. Je moet de waarheden die sommigen niet zien, of niet willen zien, blijven uitleggen, je moet blijven ontmaskeren. Dat is en blijft mijn opvatting en strategie, ook al kreeg ik ooit een mooie brief van socialist Louis
Tobback, in antwoord op een kritische vraag aan hem toen hij Minister van Binnenlandse Zaken was, waarin de politicus uitlegde dat hij niet wenste in debat te gaan met de politici van het VB in het parlement. Hij had ze uitgescholden, en had daarvoor kritiek gekregen in de krant vanwege een journalist. Uit eerlijke interesse en lichte verontwaardiging ook, had ik de minister dat stukje van de journalist opgestuurd met de vraag om antwoord. “Ik ga mij niet lenen tot verbale steekspelen” schreef de man mij. En “Elke vogel zingt zoals hij gebekt is”. Ik bewaar die brief met zorg. Het schijnt dat Louis Tobback bijna nooit iemand een antwoord schreef.

Vandaag deed ik nog eens een stap in de richting. Ik geef eerst de vraag die een lezer van mijn krant opgeeft, over het democratische gehalte van het VB, en dan volgt mijn antwoord.

A T.:
Onafgezien van het feit dat ik me niet kan vinden in hun standpunten en dat ze vaak nogal simplistisch en populistisch redeneren, begrijp ik nog steeds niet waarom een partij als Vlaams Belang ondemocratisch zou zijn. Wie dat beweert, heeft niet echt goed begrepen hoe een democratie werkt, denk ik. In plaats van hier tijd en moeite in te steken, zouden ‘traditionele’ partijen beter werk maken van goed bestuur. En ik bedoel daarmee doordacht, intelligent, efficiënt bestuur waar op termijn iedereen beter van wordt. Maar hier wringt het schoentje natuurlijk. ‘Traditionele’ partijen zijn zo incompetent en inefficiënt bezig dat de burger al heel erg lang geen verbetering of verandering ten goed ziet en noodgedwongen zijn toevlucht moet nemen tot partijen als het Vlaams Belang. En kan je hen dat kwalijk nemen? Ik denk het niet. Mensen uit alle lagen van de bevolking hebben het een beetje gehad met hoe het er in België aan toe gaat, vrees ik. En ik zie geen verbetering.

Stefaan Hublou:
Op de vraag in uw inleidende zinnen: ultra rechts streeft naar een totalitaire staat. Dat wil zeggen dat je niet alleen bepaalde dingen niet mag doen, waarvoor je gestraft kan worden door politie en gerecht, maar dat de staat de mensen totaal in haar macht wil nemen; je mag onder fascisten zelfs niet meer dénken wat je wil. Je mag niet meer van mening verschillen. Als Vlaams Belang aan de macht zou komen, is het gedaan met Vrije Meningsuiting. Iets dat tot de kernvrijheden van, juist, de Democratie behoort. VB is voor het volle pond anti-democratisch.

 

Illustratie
1. Ludiek-agressieve leeuwenkop in de basis van een bijgebouw van de Ijzertoren, eigen foto.
2. Louis Tobback, 2012, Flickr

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!