De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe kan ik naar het sociaal forum in Palestina?
WSF, sociale bewegingen -

Hoe kan ik naar het sociaal forum in Palestina?

dinsdag 31 augustus 2010 23:00
Spread the love

Hoe vaak wordt het niet gezegd? Het Wereld Sociaal Forum is niet voor iedereen, wie kan al die reizen betalen? Dat klopt natuurlijk en daarom is het voor sociale bewegingen telkens een hele opdracht om voldoende geld bij elkaar te vinden voor een reis naar Porto Alegre of volgende keer naar Dakar. Bovendien is reizen niet bepaald milieuvriendelijk, dus de ecologische voetafdruk van zo’n forum is niet van de poes …

Daar werd het volgende op gevonden: er wordt gewerkt met wat in het jargon de ‘expanded’ formule wordt genoemd. ‘Belem expanded’ was een eerste grootschalige poging die nog niet echt perfect heeft gewerkt, maar ondertussen werd de techniek verbeterd en is er wat ervaring op gedaan.

Wat betekent het precies? Het komt erop neer dat vanop het forum met internet en video rechtstreeks contact wordt gelegd met locale bewegingen, in Brussel, Parijs of in het Amazonewoud, en dat er virtueel wordt ‘vergaderd’. Dat heeft het enorme voordeel dat iedereen kennis kan maken met anderen, dat iedereen eens kan horen hoe aan de overkant van de oceaan wordt gedacht en gesproken, en dat is immens belangrijk.

Het enige wat het vraagt is wat voorbereiding: er moet een exact moment worden afgesproken, en een precies thema, om de goede mensen bij elkaar te krijgen en met elkaar te laten praten.

Wie dit wil proberen heeft nog tijd om erover na te denken. Of misschien wil iemand alvast meedoen met het Onderwijs forum dat eind oktober in Palestina (Ramallah) wordt georganiseerd.

Over het Palestijns forum vindt je alles op de website: www.wef-palestine.org

Er is al een ruimte geopend voor wie in het Frans contact wil leggen: fmep-etendu-francophonie-discussion@lists.openfsm.net

Voor wie in het Engels wil proberen: neem contact met Pierre Georges  pierregrg@gmail.com of via de website.

Er zijn erg veel thema’s die interessant kunnen zijn: de solidariteitsacties die hier worden opgezet, specifieke onderwijsproblemen, recht op onderwijs, migratie, enz. Het is een uitstekende manier om kennis te maken met het forum en om mee te leren en te genieten van de internationale contacten.
 

 

take down
the paywall
steun ons nu!