De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het verliezen van onze menselijke natuur

maandag 4 mei 2020 19:22
Spread the love

 

De meeste mensen zullen zeggen ‘we leven toch niet in zo’n slechte wereld’ of ‘we hebben het hier toch goed’ en dat ontkennen we niet. Statistieken zeggen ons dat er minder armoede is, dat er minder moorden zijn, dat er betere gezondheidszorg is dan 100 jaar geleden.
Maar dat is niet de hele waarheid en al zeker niet de hele realiteit.
Wie is er innerlijk echt nog oprecht blij?
Waarom vinden we het leven steeds harder?
Waarom is het moeilijker om de dag door te komen?
Waarom voelen we ons diep vanbinnen niet meer ‘echt’?
Vanaf we rede krijgen gaan we naar school en begint eigenlijk een indoctrinatie.
We worden vanaf we meerderjarig zijn verplicht in een systeem te stappen dat regelrecht ingaat tegen onze natuur, of je het nu wil of niet dat maakt niet uit, je moet.
We zijn sociale wezens die tegen elkaar moeten concurreren, we moeten beter zijn als de andere, we moeten meer hebben als de andere, we moeten een grotere of snellere wagen hebben als de andere, we moeten de laatste nieuwe smartphone hebben,… hoeveel we ook hebben, het is nooit genoeg.  Depressie – Burn-out – Slaapproblemen zijn wetenschappelijk allemaal terug te brengen naar ons systeem. Er blijft altijd een gebrek diep in onszelf, iets wat niet te koop is en dat is de menselijke natuur.

De overheid blijft verdeeldheid zaaien onder de mensen zodat ze hun fouten en domheden kunnen camoufleren,  de schuld bij een ander leggen en mainstream media is daar hun apparaat voor.
In wezen zeggen ze dus dat we allemaal verkeerd gestemd hebben, dat het onze fout is, de fout van de achterban, de fout van de kiezer, de fout van jou en mij.
En zo blijven we verdeeld, elk individueel heeft zijn reden en ideeën om op politici te stemmen, veelal door wat ze zeggen en niet zozeer waar ze voor staan. Met in het achterhoofd de hoop dat het op een dag zal beteren. Maar het zal niet beteren zolang we maar hopen, wachten op beterschap is alleen maar wachten.

We verliezen onze intrinsieke waarden, niet door de vele problemen die er zijn, maar door ons politieke systeem.
Zij zijn de schuldige, de mensen die verkozen zijn die veel zeggen en beloven, die hun punten netjes op hun website hebben staan hoe ze de maatschappij zullen redden en hoe het leven voor iedereen aangenaam is. Zij zijn het die falen om de realiteit bij de mensen te brengen, ze blijven in hun eigen realiteit zitten.
Het leven is niet zo aangenaam als iedereen denkt, de meeste mensen nemen wel iets van medicatie, hoge bloeddruk, antidepressiva, slaapmedicatie, pijnstillers, of hebben alcohol nodig om plezier te maken of andere hard drugs…
Dit is hoe de maatschappij ons gemaakt heeft, en het gaat ten koste van onze natuur en gezondheid. We praten dan nog niet eens over klimaat en milieu, gewoon over ons mens zijn.
Veel mensen zullen dit begrijpen, andere zullen dan weer zeggen dit is zever. Het zijn deze mensen die het zever vinden die meestal het meeste angst hebben om in zichzelf te kijken.
Het zijn die mensen die meestal andere veroordelen, is het niet op uiterlijk dan is het op huidskleur, gefrustreerd of onvriendelijke meningen en commentaren spuien, achter de rug praten. Wel, die mensen zijn ook niet gelukkig.

We moeten terug leren dat als je van mening verschilt dat niet automatisch wil zeggen dat je een ander haat, dat je die niet kan uitstaan. Het is gewoon een andere mening, en die hebben mensen al duizenden jaren.
Het lijkt wel of we moeten veroordelen, maar wat iedereen vergeet is dat 99% van de wereldbevolking net hetzelfde wil als iedereen. Liefde, connectie, mildheid, vertrouwen, vriendelijkheid, behulpzaam zijn en begrip.
Niemand wil in competitie leven met elkaar, dat willen uiteindelijk maar 1% van de hele mensheid en hebben meestal een narcistische aard. En net door die aard komen er vele aan de macht. We lijden door een systeem dat onrechtvaardig en niet inclusief is.

Wie wil eigenlijk echt oorlog, wie wil echt andere mensen doden omdat ze in een ander land geboren zijn, waar ook leiders zitten die mensen tegen hun natuur laten leven.
Wie wil dat volwassenen en kinderen sterven in oorlogen of van de honger, wij niet, en de meeste van jullie ook niet. Toch sterven er elke dag mensen zoals jij en ik in onnodige oorlogen en sterven miljoenen mensen jaarlijks een hongerdood.
Onze media brengt elke dag wel fake nieuws, hoe China slecht is voor het westen, hoe Rusland agressief is naar het westen, hoe het midden oosten een bron is van intolerantie.
Wij kunnen jullie zeggen dat het fake is, omdat de bevolking in die landen dat ook helemaal niet wil, die willen net hetzelfde als wij, het gros van die mensen zijn ook niet blij met hun overheid.
De media kan dan wel een film tonen waarop mensen een vlag verbranden, maar vergeten helemaal hoe dat komt dat mensen zo reageren.
De Golfoorlog was gebaseerd op een leugen die aan al naargelang de bron die je natrekt tussen de 100.000 en 200.000 burgers het leven gekost heeft, geen soldaten, burgers…
Hoe zou jij je gedragen als een land met een leugen ons land invalt en honderdduizenden burgerslachtoffers maakt? Veel mensen zouden ook een vlag in brand steken, we hebben er zo al een paar gezien die EU vlaggen in brand steken in ons land. En extreme mensen die zouden plannen maken om wraak te nemen, zo maak je terroristen.

Het zijn de leiders van een land, ook onze leiders die meelopen met andere landen die verantwoordelijk zijn daarvoor. De bevolking heeft helemaal geen nood aan 34 gevechtsvliegtuigen om bommen te gaan smijten in landen waar we niets te zoeken hebben.
En we kunnen niet zeggen ‘we wisten het niet’, want we weten het wel maar blijven verdeeld door politiek.
De Amerikaanse bevolking is al heel lang alle oorlogen beu, miljoenen families hebben mensen verloren in oorlogen en de media blijft de mensen ophitsen dat dit de oplossing is. Maar ook daar beginnen mensen te begrijpen dat het opgelegde realiteit is, ook daar beginnen mensen in te zien dat de overheid verkeerd is.
Hoe groot ze hun verkiezingsshows ook maken, hoe de media ook maar blijft proberen er een circus van te maken, ze beginnen door te hebben dat het systeem zelf faalt. Net al vele mensen het hier beginnen door te hebben.
Afrika, één van de rijkste landen wat grondstoffen betreft is nog steeds het land met de grootste ontberingen armoede en hongerdood. Misbruikt door leiders, ook door onze leiders, en we blijven het misbruiken om onze standaard aan te houden. Als die mensen dan naar hier komen om een beter leven op te bouwen stoten ze tegen bepaalde politieke partijen die maar al te graag verdeling zaaien. Heel veel mensen laten zich vangen en veroordelen die mensen, dat is exact wat ze willen, ze willen niet dat je eens praat met die mensen want dan zou je erachter komen dat we eigenlijk niet verschillend zijn. En uiteindelijk helpen we dit mee in de hand door onze drang naar meer en meer.

Bekrompen mensen ontkennen dit liever, of het is de ver van mijn bed show dus trek uw plan met jullie mening. En net dat is wat leiders willen, dat is wat ze de media ook opdragen. Bekrompen blijven en blind als slaaf, blijven haat zaaien, blijven religie erbij halen, blijven huidskleur of afkomst erbij halen, en ondertussen  maar blijven kopen, blijven consumeren steeds een beetje meer afscheid nemen van onszelf, ons mens zijn.
We zijn blij dat steeds meer en meer mensen inzien dat dit niet normaal is. Dat er wat fundamenteel mis is in onze samenleving.
Er komt een dag dat leiders zullen afgerekend worden op hun daden, op hun misdaden tegen de mensheid zowel hier al in andere landen, er komt een dag dat media verantwoording zal moeten afleggen om valse en eenzijdige berichtgeving te brengen.
Er komt een dag dat de mens zich zal verzetten.

Zolang we toelaten dat we in verdeling blijven leven zal er niets veranderen. Enkel wij als burgers kunnen dit veranderen.
De macht van de mensen is altijd sterker als de mensen aan de macht, alleen moeten we leren in eenheid te functioneren, pas dan kan er echte verandering komen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid is niet ons probleem.
Ons probleem is burgerlijke gehoorzaamheid.
Ons probleem is dat mensen over de hele wereld de wetten van leiders gehoorzamen en miljoenen gedood zijn vanwege deze gehoorzaamheid.
Ons probleem is dat mensen over de hele wereld gehoorzaam zijn in het licht van armoede, honger, domheid, oorlog en wreedheid.
Ons probleem is dat mensen gehoorzaam zijn terwijl de gevangenissen vol kleine dieven zitten en grote dieven het land leiden.
Dat is ons probleem. “
-Howard Zinn-

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!