De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het VBO en de notionele aftrek.

Het VBO en de notionele aftrek.

zaterdag 19 maart 2011 21:23
Spread the love

Op het radio één-nieuws van 18 maart ll. wist het VBO te melden dat het maar eens gedaan moest zijn met de hetze tegen de bedrijven en de notionele aftrek. Volgens het VBO kost deze cadeau geen € 5,4 miljard per jaar aan de belastingbetaler maart slechts € 700 miljoen. Raar, want het cijfer van € 5,4 miljard komt van de regering en parlement zelf. Het VBO denkt waarschijnlijk dat als ze nu wat mist spuiten (lees leugens fabriceren) dat de storm over de notionele aftrek en de onrechtvaardigheid ervan wel zal gaan liggen. Ik hoop dat dit niet waar is en dat politici met een minimum aan ethiek maar ook burgers allerhande zich blijven verzetten tegen deze georganiseerde diefstal met goedkeuring van de Staat.

Het VBO duwt zichzelf in een slachtofferrol terwijl hun bedrijven weinig of geen vennootschapsbelastingen betalen maar ze wel alle dagen aan de deur staan om toch maar weer meer subsidies te krijgen. Bedrijven krijgen via de fiscaliteit en sociale zekerheid nu al meer geld dan al de uitkeringen van alle werklozen samen maar het is blijkbaar nooit genoeg. We houden dan nog geen rekening met de miljarden Vlaamse steun die de bedrijven onder allerlei vormen krijgen (men is zeer creatief op dat vlak). Aan de ene kant halen de bedrijven dus miljarden binnen via de schatkist maar langs de andere kant doen ze ook zeer hun best om de winsten te maximaliseren. In België hebben we dankzij een zeer lakse regering en winsthongerige aandeelhouders het duurste internet, de duurste telefonie en de duurste energie van de EU (of is het ondertussen al van de wereld?). Daarnaast hebben de bedrijven op een onverantwoorde manier de voedselprijzen laten stijgen om nog meer winst te kunnen maken. Daardoor zijn de voedselprijzen in België ook veel hoger dan in de ons omringende landen en krijgen we vanzelfsprekend meer inflatie. En dan komt het VBO met de volgende leugen: het is de schuld van de index dat onze prijzen hoger zijn dan in het buitenland. Niks is minder waar. Indien de bedrijven hun prijzen niet opslaan is er geen inflatie en dus ook geen indexering van de lonen. Maar de patroons willen alles. De prijzen verhogen maar er niet moeten voor betalen onder de vorm van meer loon. Doorzichtig allemaal….

take down
the paywall
steun ons nu!