De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

© Paul Hilton / Greenpeace
Greenpeace België

Het meest noordelijke ijsconcert ter wereld om de oceanen te beschermen

woensdag 15 mei 2019 20:35
Spread the love

Milieuorganisatie Greenpeace heeft samen met een groep muzikanten een uniek ijsconcert gehouden in het uiterste noorden van de Noordpool. Ze speelden een stuk met als titel Ocean Memories op instrumenten gemaakt van Arctisch ijs.

Bij een temperatuur van -12 graden Celsius, brengen de ritmes van het klokkenspel, de blaasinstrumenten, de ijspercussie en een cello de boodschap dat ten minste 30 procent van onze wereldwijde oceanen tegen 2030 moet beschermd worden.

“Je moet het ijs respectvol behandelen, anders breekt het. We zouden de natuur op dezelfde manier moeten behandelen”, zegt Terje Isungset, de dirigent van het drie minuten durende ijsconcert.

“Door de Noordelijke IJszee en het smeltend ijs in de schijnwerpers te plaatsen, willen we aantonen hoe belangrijk zeereservaten zijn, niet alleen voor de noordpool, maar voor de hele planeet”, zegt Halvard Raavand, expert Oceanen van Greenpeace. “Volgend jaar zullen regeringen over een wereldwijd oceaanverdrag onderhandelen bij de Verenigde Naties. Dit verdrag moet het pad effenen voor een netwerk van beschermde mariene reservaten.”[1]

Vorige week kondigden staatssecretaris De Backer en minister Marghem aan dat België volop de ambitie steunt om minstens 30 procent van de oceanen te beschermen tegen 2030. Deze bescherming is hoognodig. Er verdween dit jaar een nooit eerder geziene hoeveelheid ijs van de Noordpool. In april van dit jaar was de gemiddelde temperatuur 8 graden hoger dan normaal.

De creatie van een netwerk van beschermde mariene gebieden is ook in de praktijk mogelijk, zoals het Greenpeace rapport 30×30: A blueprint for ocean protection aantoont. Hiervoor werkte Greenpeace samen met topwetenschappers van verschillende Britse universiteiten.

De video eindigt met een link naar een Greenpeace-petitie om de oprichting van mariene reservaten en betere bescherming van de oceanen te eisen. Deze petitie werd al meer dan 400.000 keer ondertekend.

Note:

[1] Global Ocean Treaty: in april van dit jaar vond het tweede luik plaats van de vier onderhandelingsronden bij de VN om tot een verdrag te komen over de internationale wateren. De derde onderhandelingsronde volgt in augustus 2019 bij de Verenigde Naties in New York en hopelijk eindigt de verdragprocedure met een vierde en laatste ronde in het voorjaar van 2020. Een stevig wereldwijd oceaanverdrag kan het wettelijke kader bieden voor de bescherming van de internationale wateren. Dit maakt het mogelijk om volledig beschermde mariene gebieden of “zeereservaten” te creëren waar schadelijke menselijke activiteiten geen invloed hebben. Greenpeace roept op om een netwerk van zeereservaten te vormen dat ten minste een derde van alle oceanen ter wereld beslaat. 2030 is hierbij de streefdatum die wetenschappers van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) vooropstellen en waar een groeiend aantal regeringen zich aan wil houden. Voor meer informatie: Protect the Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty. Zie hier voor een gedetailleerde beleidsnota.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!