De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Duivelsteen is niét van de Gentenaars! Een schande!

Het Duivelsteen is niét van de Gentenaars! Een schande!

dinsdag 30 juli 2019 03:11
Spread the love

Het is een open vraag aan het stadsbestuur, waar we het antwoord nog niet op gelezen hebben: “Waarom is het Geeraard de Duivelsteen niet van de Gentenaars?”

Dat het Duivelsteen slechts voor de korte duur van de Gentse Feesten voor het publiek toegankelijk was, is een schande. Het legt een pijnlijke gemiste kans voor de Stad bloot. Nog pijnlijker, dan dat Gent enkele decennia geleden de boot miste door Mahymobiles en haar unieke collectie oldtimers de stad uit te pesten.

Kon de stad dit waardevol stadspatrimonium niet kopen? FOD Financiën – dat dit unieke monument misbruikte om er decennia stoffige dossiers in te stockeren – verkocht het Duivelsteen tweeënhalf jaar geleden voor honderd miljoen Belgisch franken/ €2.500.000.

Dertig jaar geleden kostte een historische woning op de Graslei evenveel. Je leest het goed. Een financieel adviesbureau dat later onder een andere naam zwaar in opspraak is gekomen, had er één onder haar beheer – allicht Het Spijker – aangekocht als belegging voor haar klanten – voor exact die koopsom. Dit is dertig jaar geleden! FOD Financiën heeft het Duivelsteen dus verkocht voor een prikje!

Wars van enige beschouwing over de stadskas en haar begroting, want daar hebben we geen kaas van gegeten, stelt zich de prangende vraag waarom Gent het Duivelsteen niet heeft gekocht?! Of heeft ze de kans niet gekregen?

Het monument zou voor het toerisme een nieuw Gravensteen geweest zijn. Een knaller van formaat. Los van de beschouwing dat dit soort monumenten toch beter niet in privéhanden overgaan. Nu is het Duivelsteen in eigendom van een consortium van investeerders die er – we weten het niet officieel – allicht een luxehotel zullen van maken.

Dus beste Gentenaars, tenzij je centen hebt om – gelijk in het Thermae Palace in Oostende – €300 – €500 per nacht neer te tellen, zal je er aan de binnenkant niet veel meer van zien. Een schande.

Lees meer op persblog.be – Verhalen uit en over Gent

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!